Achtergrond

Mediaforum: Worden moslims te veel gestereotypeerd in de media?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Worden moslims te veel gestereotypeerd in de media?

[KRO-NCRV] We associëren in de Nederlandse media moslims te vaak met criminaliteit, terrorisme en extremisme. Dit kan leiden tot discriminatie. Dat stellen onderzoekers Nel Ruigrok en Sarah Gagestein. Zij deden samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek naar stereotypering van moslims in de media.

Tussen 5 september 2016 tot 16 maart 2017 hebben de onderzoekers naar ruim 600.000 berichten gekeken. Wat bleek? Als het in de berichten over moslims ging dan werd het bijvoeglijke naamwoord 'radicaal' het vaakst gebruikt. "Er leven stereotypen in de samenleving over moslims die sterk worden bevestigd door de stroom aan negatief nieuws over moslims en de islam", aldus onderzoeker Nel Ruigrok in het Mediaforum.

'Radicaal' of 'moslim' hoeft niet altijd worden vermeld'

Journalisten hebben volgens Ruigrok een keuze in de manier waarop ze berichten over moslims. Als voorbeeld noemt Ruigrok de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Deze aanslag bleek niet door een moslim te zijn gepleegd, maar volgens de journalist gaat het in die berichten alsnog over moslims. Er zouden radicale moslims zijn opgepakt en weer vrijgelaten. "Dan kun je er ook voor kiezen om te zeggen: er is een verdachte vrijgelaten, waarom moet dat 'radicaal' en 'moslim' erbij worden vermeld?" Volgens Ruigrok worden stereotypen dan onnodig bevestigd.

Vraagtekens bij het onderzoek

Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen zet zo haar vraagtekens bij het onderzoek. Ze is het eens met de eindconclusie dat er wordt gesimplificeerd in de media, maar vraagt zich af op dit de juiste manier is om die conclusie te onderbouwen. Volgens Terlingen hadden de onderzoekers moslims beter kunnen vergelijken met bijvoorbeeld christenen of joden, en dan kijken welke woorden er worden gebruikt. "Als je ziet dat het woord radicaal het vaakst wordt gebruikt in combinatie met moslims, kan dat ook betekenen dat journalisten daarmee juist proberen aan te geven dat niet alle moslims radicaal zijn."

Quote

Nel Ruigrok, mediaonderzoeker

Journalisten moeten zich bewust zijn van het gevolg van hun berichtgeving

Het gaat de onderzoekers er niet om dat bepaalde onderwerpen niet mogen worden benoemd, of dat er daar minder over moet worden bericht, maar dat journalisten gevoelig zijn voor de effecten van het nieuws. ''Journalisten moeten zich bewust zijn van het gevolg van hun berichtgeving en de woorden die ze kiezen'', zegt Ruigrok.

Kijk hier het Mediaforum terug met onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en Arno Kantelberg, hoofdredacteur van de Esquire

Ster advertentie
Ster advertentie