Achtergrond
AVROTROS

‘Thierry Baudet hing weer eens de clown uit’

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Thierry Baudet hing weer eens de clown uit’

Thierry Baudet vloog gisteren in een vliegtuigje boven het Mediapark met het spandoek ‘Partijkartel ♥ Martijn van Dam’. De leider van de partij Forum voor de Democratie protesteerde hiermee tegen de overstap van de PvdA-er naar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). “Hij moet niet overschatten hoe lang mensen nog achter dit soort grapjes aan lopen.” Aldus Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote in het Mediaforum.

‘Hij moet nu echt zijn punt gaan maken’

Baudet weet wel iedere keer op een originele manier de aandacht te trekken, maar het houdt ook een keer op volgens de hoofdredacteur. “Hij moet nu echt zijn punt maken, in plaats van stunts uithalen. Op een gegeven moment is de lol er wel vanaf. Zelfs bij zijn achterban.’’

Casper Sikkema, hoofdredacteur van Vice, denkt dat veel mensen hem ook wel een grappig figuur vinden die de boel even komt opschudden. “Maar als je het PvdA-probleem ‘het probleem van Nederland’ gaat noemen, dan vaar je als politicus een vrij oninteressante koers.”

Mooiere gebouwen in Nederland

Volgens Schimmelpenninck vindt Baudet zichzelf de belangrijkste intellectueel van Nederland “dan moet hij ook wel eens met een punt komen en het niet de hele tijd over zijn woord ‘partijkartel’ hebben.” Schimmelpenninck is misschien niet de beste vriend van Baudet, maar is het soms ook wel met hem eens. Zo vindt Baudet dat er in Nederland alleen maar lelijke dingen worden gebouwd, daar is de Quote-hoofdredacteur het helemaal mee eens. “Ga daar dan een mooi plan voor verzinnen en dan mag je weer gek gaan doen.”

De Stemming

In Radio EenVandaag werden intussen de nieuwste uitslagen van peiling De Stemming bekend gemaakt door Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel. Forum voor Democratie doet het daar erg goed, en is zelfs verdubbeld sinds maart. Nieuwe virtuele kiezers komen vooral bij de PVV vandaan, en in mindere mate bij VVD, CDA en SP. Veel weggelopen PVV-stemmers vinden de ideeën van Wilders goed, maar ze vinden zijn toon te hard en denken dat de PVV definitief niet gaat regeren. Bij andere kiezers is de inhoud reden om over te stappen naar FvD, bijvoorbeeld omdat ze hun partij niet hard genoeg vinden als het gaat om “Europa". Velen noemen Forum voor Democratie ‘een frisse wind’ die door Den Haag waait.

Ster advertentie
Ster advertentie