Achtergrond

Oud-minister Ritzen over heisa lerarensalarissen: 'Formerende partijen hebben geen poot om op te staan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ritzen over heisa lerarensalarissen: 'Formerende partijen hebben geen poot om op te staan'

Gaat het zittend kabinet de eindstreep halen of vallen zij over de salarisverhoging voor basisschool leerkrachten? Dat is de vraag van vandaag. InStand.nlop NPO Radio 1 deelt oud-minister Jo Ritzen (PvdA) zijn kijk op de situatie.

“Het zou verstandig zijn om op dit moment een breuk te voorkomen, een breuk zou ook niet passen bij dit kabinet”, aldus Ritzen. Hij was van 1989 tot 1998 minister van Onderwijs in kabinetten Lubbers III en Kok I. De voormalig minister weet als geen ander wat het is om te onderhandelingen over bezuinigingen, danwel investeringen in het onderwijs.

Kabinet moet verantwoordelijkheid pakken

“Dit is echt een nieuwe tijd”, zegt Ritzen. “Een jaar geleden stond het land er nog heel anders voor. Nu is er ruimte voor een dergelijke maatregel.” Daarbij vindt de oud-minister dat de formerende partijen geen poot hebben om op te staan. “Dit kabinet heeft nou eenmaal nog de verantwoordelijkheid voor de begroting. Straks kan het nieuwe kabinet zich in de Tweede Kamer laten gelden door bijvoorbeeld te amenderen en de begroting te veranderen.”

Uit de hand gelopen kwestie

Politiek commentator Kees Boonman kijkt de hele kwestie met lede ogen aan. “Zo’n hele heisa is eigenlijk al verbazingwekkend. Dit is een complete deconfiture van het hele politieke middenveld”, reageert Boonman in Stand.nl. “Het is bijna het failliet van de politiek dat men de ander die palmares niet gunt, wetende dat het economisch beter gaat.”

PvdA nog steeds onderdeel van het kabinet

Probeert Asscher zich niet gewoon te profileren? “Ik vind dat die redenering weinig recht doet aan het feit dat de PvdA nog steeds een onderdeel vormt van dit kabinet”, zegt Ritzen. “En als kabinet geef je aan waar je prioriteiten liggen.”

Bekijk hier het gesprek met oud-minister Jo Ritzen

Ster advertentie
Ster advertentie