Achtergrond

Deze week op NPO Radio 1: cultuurduo's stelen de show

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze week op NPO Radio 1: cultuurduo's stelen de show

[KRO-NCRV] Het gaat niet goed met de creatieve sector in Nederland. Sterker nog, waar de economie groeit, dreigt de cultuur sector juist af te sterven als er niets verandert. Dat concludeerden de SER en de Raad voor Cultuur afgelopen april. In een korte zomerserie interviewt De Ochtend drie cultuurduo's over het wel en wee van hun carrière. Hoe was het in de glorietijden van de culturele sector en wat nu?

Maandag: de Bombitas

Wat is er gebeurd met de Bombitas? Lies Schilp en Inge Bonthond waren in de jaren '80 een onmisbaar onderdeel van Gruppo Sportivo en Herman Broods Wild Romance. In 2014 begonnen de vrouwen Bombitas XL, waarmee ze optreden met de grootste hits uit hun eigen pophistorie.

Luister hier het gesprek met de Bombitas.

Dinsdag: MOJO Concerts

Ruben Brouwen en John Mulder leiden sinds januari samen MOJO Concerts. Nederlands grootste pop-organisator is deze week druk met de voorbereiding van Lowlands, dat vrijdag begint. Pop- en dancefestivals zijn populair. Hoe haal je de beste namen binnen en hoeveel serieuzer kijken de directeuren naar de beveiliging van hun evenementen sinds de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester?

Luister hier het gesprek met de directeuren van Mojo.

Woensdag: Peter en Jesse Faber

Hoe belangrijk is de maatschappelijke functie van werknemers in de culturele sector? Die van acteur Peter Faber en zijn zoon, kunstenaar Jesse Faber, is zeer belangrijk. Burgemeester Eberhard van der Laan prees de twee om hun Top600-project, waarbij ze jonge criminele veelplegers weer op het rechte pad proberen te krijgen door middel van bijvoorbeeld muziek en schilderen.

Luister hier het gesprek met Peter Faber en zijn zoon Jesse.

De cultuurduo's zijn te horen van maandag 14 tot woensdag 16 augustus tussen 9.30 en 10.00 uur in de Ochtend op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie