Achtergrond

VN-hoofdredacteur over artikel Powned: ‘Het is ontploft in hun eigen gezicht’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VN-hoofdredacteur over artikel Powned: ‘Het is ontploft in hun eigen gezicht’

Powned schreef op een nogal akelige manier over de verdrinking van een jonge vluchteling. Het was voor de andere zwembadbezoekers ‘niet leuk’ dat het zwembad al vroeg moest sluiten, bijvoorbeeld. Op sociale media buitelden de verontwaardigde mensen over elkaar heen. Is Nederland een beetje klaar met het negatieve toontje?

Extreem voorbeeld

“Nou, ik zie op onze Facebookpagina ook nog veel heftigere reacties”, reageert WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes vanmorgen in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Men is nog helemaal niet moe van het hard zijn.” Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, ziet het anders. “Ik denk ook dat er een soort cohesie aan het ontstaan is onder ‘gutmenschen’, de ‘deugmensen’. Zij zijn steeds eensgezinder in hun afkeer van een bepaald geluid.” Volgens Wijndelts was de verontwaardiging van gisteren daar een extreem voorbeeld van.

Discussie vervuilen

Dat die deugmensen aan het ‘samenklonteren’ zijn, klopt in de ogen van Huisjes niet helemaal. “Dat zou betekenen dat de mensen die kritischer staan ten op zichten van, bijvoorbeeld, migratie niet zouden deugen. Dat klopt niet en daarmee vervuil je de discussie.” Wijndelts: “Ja, ik gebruik de term ‘gutmensch’ nu dan ook zoals Annabel Nanninga dat doet: om de wat linksere types aan te duiden.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontploft

Terug naar het eigenlijke artikel van Powned. Terecht dat hoofdredacteur Domique Weesie (via Twitter) zijn excuses heeft aangeboden voor het ‘misselijkmakende artikel’? Huisjes: “Ja, dat had nooit op de site mogen verschijnen.” Wijndelts vermoedt dat de omroep hoopte hiermee wat reuring te veroorzaken. “Maar dat is een beetje ontploft in hun eigen gezicht.”

Bekijk hier het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie