Achtergrond

Power to the people! Bewoners claimen de straat terug

foto: Facebookfoto: Facebook
  1. Nieuwschevron right
  2. Power to the people! Bewoners claimen de straat terug

Auto’s eruit; buurtbewoners erin. Het is een nieuw fenomeen dat steeds vaker voorkomt in de stad. Bewoners en gemeente kiezer er voor om hun straat (tijdelijk) als ‘leefstraat’ te bestempelen. Hierdoor komt er ruimte om sociale activiteiten met de buren te organiseren.

Experiment uit Gent

De leefstraat komt overgewaaid uit Gent waar de overheid in 2013 begon met experimenteren in verschillende wijken. Inmiddels zijn er in Gent al twintig ‘leefstraten’ ontstaan.

Leefstraat Nederland

In Nederland hebben Haarlem en Utrecht straten die tijdelijk worden gebruikt als leefstraat. Volgens Tracy Metz (auteur en host van de talkshow Stadsleven) laat deze trend de veranderende behoeftes van mensen in de stad zien. "Mensen proberen zich steeds meer de straat toe te eigenen."

Leefstraat

De trend is tweezijdig, denkt Metz. Enerzijds claimen mensen de openbare ruimte meer voor sociale activiteiten en anderzijds wordt de auto niet meer als ‘heilige koe’ beschouwd. Metz: "De nieuwe generatie stadsbewoners hoeven niet per se een auto te bezitten. Ze lenen er een of gebruiken Snappcar of Greenwheels. Het collectieve wint het steeds vaker van het individualistische."

55% auto

Milieudefensie publiceerde vandaag een onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte in maar liefst twintig steden in Nederland. Daaruit bleek dat 55% procent van de straat gebruikt wordt door auto’s of geparkeerde auto’s.

Badkuipeffect

Toch wordt niet iedereen blij van een ‘leefstraat’. Metz: "Er moet wel draagvlak vanuit de bewoners zijn. En de rest van de buurt moet er geen last van hebben. Veel omliggende buurtbewoners zijn bang voor het badkuipeffect: je haalt de auto’s uit de ene straat, en dan staat het vol in de andere."

Daarom is het belangrijk dat de gemeente alternatieven biedt om dit mogelijk te maken, zoals een tijdelijke parkeerplek buiten de straat of wijk. De Kersstraat in Utrecht is vorige week getransformeerd naar zo’n leefstraat. De gemeente bood de gelegenheid en samen met de buurtbewoners zijn daar de eerste activiteiten georganiseerd. Een Italiaanse avond, waar mensen samen op straat aten en een Italiaanse film keken.

Bekijk hier het gesprek met Tracy Metz

Ster advertentie
Ster advertentie