Achtergrond

‘She’s blown it’, maar May zet stug door

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘She’s blown it’, maar May zet stug door

[KRO-NCRV] ‘Let’s get to work’, zei premier May vanmiddag in een korte verklaring na een bezoek aan Buckingham Palace. Ondanks haar vernederende zetelverlies wil ze blijven regeren, maar dan wel met steun van de Noord-Ierse unionisten.

Ze heeft gegokt en verloren. May’s plan om een stabiel mandaat te krijgen tijdens het Brexit-proces is faliekant mislukt. De Tories kwamen met 318 zetels net 8 zetels te kort in het parlement.

Brexit-onderhandelingen gaan gewoon door

De Democratische Unionistische Partij uit Noord-Ierland (DUP) is nu bereid om een coalitie te vormen met de Conservatieven. May kan blijven en de Brexit-onderhandelingen die over tien dagen starten gaan gewoon door.

“Een nieuwe regering zal Groot-Brittannië door de Brexit-onderhandelingen leiden. De wens van het Britse volk om uit de Europese Unie te treden blijft staan”, zei May voor 10 Downing Street, haar ambtswoning. Het land heeft volgens haar vooral ‘zekerheid’ en ‘stabiliteit’ nodig. Daarom wil ze niet aftreden, ondanks herhaaldelijke oproepen van haar rivaal Corbyn en MP’s uit haar eigen partij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.



De teneur in Britse kranten en onder politici is behoorlijk vilein. ‘She’s blown it’, kopt de Daily Mail. En The Guardian schreef: ‘Will June see the end of May?’

Boris Johnson, minister van Buitenlandse Zaken, weigert May te steunen. Aartsrivaal Jeremy Corbyn zegt dat hij klaar is voor het leiderschap en wil het hoofd van May op een zilveren schaal. Maar in belang van de stabiliteit van het land, zet May haar koers voor nu nog stug door.

Quote

Het wordt ongekend moeilijk om de Brexit-deadline van 2019 te halen

Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen reageerde vanochtend in Stand.nl op de uitslag van de verkiezingen. Volgens hem moeten we pas met de Britten gaan praten als het land is opgekrabbeld. “We moeten wachten tot er een regering zit met een duidelijk mandaat, dan kunnen we gaan zitten in Europa.”

In maart is in Europa Artikel 50 in werking gegaan, daarin staat dat het Britse vertrek uit de EU voor maart 2019 moet zijn geregeld. Volgens Van Baalen wordt het ongekend moeilijk om die deadline van 2019 te halen. “Het wordt een vervelende periode voor Groot Brittannië en voor ons.”

Kijk hier het hele gesprek terug met Hans van Baalen in Stand.nl:

Ster advertentie
Ster advertentie