Achtergrond

Zijn recensiewebsites wel betrouwbaar?

foto: ANP XTRA LEX VAN LIESHOUTfoto: ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn recensiewebsites wel betrouwbaar?

Vergelijkingssite Kieskeurig.nl kan niet garanderen dat alle reviews op hun site betrouwbaar zijn. Dat zegt marketingmanager Janneke ten Dam in het Mediaforum in een reactie op de oproep van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die wil dat bedrijven transparanter zijn over de totstandkoming van online recensies.

Volgens de ACM kom het steeds vaker voor dat bedrijven consumenten betalen om positieve recensies te schrijven. Dat brengt de betrouwbaarheid van recensies in gevaar. Kieskeurig.nl staat voor 'onafhankelijke informatie & betrouwbare reviews', maar dat is volgens Ten Dam 'helaas' geen garantie dat er nooit een onbetrouwbare recensie op de site verschijnt.

Betaalde reviews via PR-bureaus

Ten Dam snapt dat bedrijven betalen voor recensies. “Reviews zijn voor iedereen belangrijk. Voor consumenten, voor fabrikanten, voor webshops. Iedereen wil graag een mening hebben over een service die ze verlenen of verkopen. Als je die reviews niet vanzelf krijgt, kan je kiezen voor een manier waarop reviews door een marketing of PR-bureau worden verkregen.”

Ze ondersteunt de oproep voor meer transparantie omdat ze vindt dat het voor consumenten duidelijk moet zijn hoe reviews tot stand komen. Net als de ACM vreest ze ook dat betalen voor reviews de onbetrouwbaarheid vergroot. “Sommige consumenten zijn toch genegen om een iets positievere review te geven omdat ze bang zijn dat ze anders hun incentive (beloning, red.) niet krijgen.”

'Informatie moet 100% betrouwbaar zijn'

Op Kieskeurig.nl worden betaalde reviews geweerd. Ten Dam: ''Wij willen er voor zorgen dat de informatie die we tonen voor honderd procent betrouwbaar is. Sommige shops of fabrikanten kunnen acties inzetten om reviews te krijgen. Daar vindt echter wel een controle op plaats."

Ster advertentie
Ster advertentie