Achtergrond

Hoofdredacteur Telegraaf noemt ‘omkoping politie’ grof schandaal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdredacteur Telegraaf noemt ‘omkoping politie’ grof schandaal

[KRO-NCRV] “De Nationale Politie heeft keihard gelogen over het ontbreken van cijfers rondom asielcriminaliteit”, zegt Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Onze krant is door de Nationale Politie ernstig belemmerd in journalistieke werkzaamheden.”

In eerste instantie wilde de Nationale Politie de Telegraaf geen cijfers verstrekken over asielcriminaliteit. De krant diende daarvoor een zogenaamd WOB-verzoek in (Wet Openbaarheid van Bestuur). Volgens de politie waren die cijfers niet voorhanden. Daarnaast diende een opsporingsbelang, waardoor de cijfers niet naar buiten mochten komen. “En dat bleek later niet waar, een grof schandaal”, vindt Jansen. Daarop publiceerde De Telegraaf een artikel waarbij de Nationale Politie met een zwijgdeal kwam. In ruil voor het terugtrekken van dat artikel, zou de krant ‘exclusief nieuws’ krijgen.

Transparantie

De politie zegt dat de deal nooit de bedoeld was om De Telegraaf het zwijgen op te leggen. “Maar de geloofwaardigheid is in deze kwestie niet kreukelvrij. De communicatie tussen een woordvoerder en onze verslaggever zegt genoeg.” Het gaat Jansen over de cultuur die heerst bij politie. “Die organisatie moet hun eigen transparantie eens grondig tegen het licht houden.”

Interne problemen

De discussie zegt volgens Jansen niets over de aard en omvang van deze cijfers rondom asielcriminaliteit. “Transparantie bij de politie, daar gaat het om”, vindt Jansen. “Dat is waarom we hier aan zaak van maken en hierop hameren. Kijk hoe de politie met dit soort gevoelige zaken omgaat.”

Forumlid Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, plaatst in het Mediaforum een nuance. “De politie staat er niet goed voor”, zegt Huisjes. “Intern hebben ze grote problemen gehad om de boel in goede banen te leiden.”

Luister het hele mediaforum terug:

Ster advertentie
Ster advertentie