Achtergrond

‘Digitalisme is net zo schadelijk als tabak’

foto: Esther Janssenfoto: Esther Janssen
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Digitalisme is net zo schadelijk als tabak’

Net als rookvrije ruimtes komen er binnenkort ook telefoonvrije ruimtes in restaurants, denkt mediawetenschapper Sidney Vollmer. Het jaar 2017 wordt een kanteljaar, volgend jaar gaan we heel anders met onze smartphones om.

Het nieuwe parlement moet dit oppakken

Digitalisme noemt Vollmer het, kwalijke gevolgen van de manier waarop we technologie gebruiken. "Er moet veel harder gewerkt worden aan privacy-bewustwording voor consumenten." Volmer noemt als voorbeeld de Facebookgroepen die universiteiten en hoge scholen gebruiken als communicatiemiddel. "Een student moet kunnen leren zonder dat een Amerikaans mediabedrijf registreert wat hij of zij aan het leren is."

Hij pleit voor meer kennis bij Kamerleden én voor meer regelgeving. "Bij 97% van de Kamerleden is de kennis over digitale technologie zeer beperkt, met name de manier waarop het ingrijpt op het dagelijks leven van hun burgers. Ze weten het niet, ze zien het niet en hen wordt een rad voor ogen gedraaid door grote techbedrijven."

Lees ook: Dit is hoe je verslaafd raakt aan je mobiele telefoon

Digitalisering is het nieuwe roken

“Ik lees veel boeken en onderzoeken over dit onderwerp en daaruit blijkt dat digitalisme zeer schadelijk is”, vertelt Vollmer. “Eén van de schokkende ontwikkelingen is dat we waarschijnlijk op steeds jongere leeftijd dement worden, omdat we ons geheugen niet meer trainen. Dat komt onder andere door het gebruik van navigatie-software.”

“We zien teruglopende kwaliteit van de geheugenstructuren in de hersenen. En dan is de vergelijking met een sigaret ineens nog logischer. We rookten vele jaren met veel plezier, maar dat kreeg ineens schadelijke gevolgen."

Een kanteljaar

Vollmer denkt nu een grote omwenteling te bespeuren. "Ik was laatst bij een groot warenhuis en daar lag een tegeltje met Offline is the new luxury. Als het zelfs daar is doorgedrongen, dan is het zo mainstream geworden. Dan is er kennelijk zo'n collectieve behoefte om een stap terug te kunnen doen, dat we op een andere manier naar technologie gaan kijken."

Bekijk hier het gesprek met Sidney Vollmer:

Ster advertentie
Ster advertentie