appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

‘Je kunt niet elke aanslag op de voorpagina zetten’

ANP
woensdag 12 april 2017 | KRO-NCRV | Esther Janssen

Heel Nederland is in de ban van de panda, daarom is er vandaag overweldigend veel aandacht voor de komst van twee van deze dieren naar Nederland, ook op de voorpagina's. Terecht zegt waarnemend hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant. "We proberen als krant een representatief beeld van de werkelijkheid te bieden en dat doe je niet door elke dag een aanslag op de voorpagina te zetten."

Daarnaast was er gisterenavond volgens Klok nog veel onduidelijk over de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, of het rivaliserende supporters waren, of wat de aard van de aanslag was. "Als je het dan op de voorpagina zet dan geef je er misschien weer te veel lading aan."

Kijk hier het Mediaforum terug

Ze maken een betere Telegraaf dan de Telegraaf

Jan-Kees Emmer, voormalig adjunct hoofdredacteur Telegraaf

 

Volgens Jan-Kees Emmer, mediaondernemer en voormalig adjunct hoofdredacteur van de Telegraaf, snapt de Volkskrant heel goed wat het land op dit moment bezig houdt. "Ze maken een betere Telegraaf dan de Telegraaf." Een goede afweging van de Volkskrant vindt Emmer.

Aanslagen zijn het 'nieuwe normaal'

Pieter Klok, VolkskrantPieter Klok vertelt dat de aanslag in Zweden dit weekend ook niet op de voorpagina stond. Je kunt niet elke aanslag op de voorpagina zetten volgens. "Hoe wrang het ook klinkt, het wordt op een gegeven moment toch het nieuwe normaal."

Liever een panda op de voorpagina

Volgens Emmer zijn dit journalistieke afwegingen die heel normaal zijn. Catherine Keyl, columnist en presentator, vindt dat er soms nog te veel aandacht is voor aanslagen. "Dan hebben ze precies hun doel bereikt." Een manier om het weg te laten ebben is volgens Emmer door het niet meer op de voorpagina te zetten. "Als er zoveel aanslagen zijn, dan gaat het vanzelf van pagina 1, naar 3, naar 9 en dan schiet het zijn doel voorbij." En daarom is het volgens Emmer ook veel gezelliger om op een dag als deze een panda op de voorpagina te hebben.

Luister hier het hele Mediaforum terug met Catherine Keyl en Jan-Kees Emmer

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1