Achtergrond

De zus van Rwanda in crisis, wat is de rol van Nederland?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De zus van Rwanda in crisis, wat is de rol van Nederland?

Burundi, buurland van Rwanda in zuidelijk Afrika, bevindt zich al meer dan een jaar in een politieke crisis. Het conflict in het land is aangewakkerd door de herverkiezing van president Pierre Nkurunziza voor een omstreden derde termijn vorig jaar april.

Burundi kan je zien als de zus van Rwanda. Er was een burgeroorlog van 1993 tot 2005. Dat conflict werd uitgevochten langs etnische scheidslijnen. Daarna is er een zogeheten power sharing agreement gesloten en is er een Hutu president aangesteld. Hutu’s zijn de meerderheid van de bevolking, waardoor de etnische problemen iets meer op de achtergrond zijn geraakt.

Opnieuw spanningen

Maar sinds april 2015 zijn er opnieuw spanningen. De president heeft namelijk een derde ambtstermijn afgedwongen, wat volgens de afspraken uit 2005 niet mag (twee termijnen is het maximum). Dit veroorzaakt veel angst, omdat mensen denken dat dit wellicht weer uitloopt tot een burgeroorlog langs etnische lijnen. Op dit moment zit er een regime dat veel druk uitoefent op de bevolking. Opponenten worden onderdrukt en er is veel repressie in het land.

Ambassade

Nederland heeft vanwege de politieke crisis en het geweld de directe ontwikkelingssamenwerking aan de Burundese regering, het leger en de politie opgeschort sinds juli 2015. Ook zijn er Europese sancties ingesteld tegen bepaalde personen binnen en buiten de Burundese overheid.

Tegelijkertijd speelt Nederland als een van de weinige landen met een ambassade in Bujumbura een leidende rol. Via de ambassade, de EU, de VN en Afrikaanse partners wordt geprobeerd een politieke oplossing te bereiken voor de impasse in het land.

Ster advertentie
Ster advertentie