Achtergrond

SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen

[KRO-NCRV] Nederland moet een voorbeeld nemen aan IJsland. SP kamerlid Ronald van Raak wil dat wij net als in IJsland bankiers die wanbeleid hebben gevoerd strafrechtelijk kunnen vervolgen. De financiële crisis werd volgens Van Raak veroorzaakt doordat bankiers zich niet aan de regels hielden. Van Raak: “Tijdens de bankencrisis zijn bankiers in Nederland nauwelijks aangepakt, in IJsland is dat anders en ik ben benieuwd of dat hier ook zou kunnen.”

Crisis van 2008

De crisis van 2008 heeft IJsland hard geraakt. Duizenden werknemers verloren hun baan en veel IJslanders belandden in diepe schulden. Het IMF en verschillende landen, waaronder Nederland, moesten met miljarden dollars bijspringen om IJsland van de definitieve ondergang te redden.

De woede bij veel IJslanders was groot. Iedere zaterdag verzamelden zich duizenden mensen voor het IJslandse parlement. De druk op de politiek om de verantwoordelijken voor de crisis aan te pakken, was groot. Uiteindelijk besloot het IJslandse parlement om een speciaal aanklager aan te stellen die moest onderzoeken of er strafbare feiten waren gepleegd door IJslandse bankiers. Dat werd Olafur Hauksson:

Openbaar aanklager IJsland Olafur Hauksson

Aanpak Nederland

Van Raak pleit voor een aanpassing in het wetboek van strafrecht zodat het voor het OM makkelijker wordt om bankiers daadwerkelijk aan te pakken. Ook moet er meer geld komen voor de financiële recherche en de toezichthouders op de financiële markt. Van Raak: “Dan is het aan de rechter om te bepalen of er regels zijn overtreden.''

Ster advertentie
Ster advertentie