Achtergrond

‘Europa kopieert delen van het Australische vluchtelingenbeleid’

foto: MOASfoto: MOAS
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Europa kopieert delen van het Australische vluchtelingenbeleid’

[KRO-NCRV] Het was in veel landen, op veel vlakken geen goed jaar, staat in het Jaarboek van Amnesty International over 2016. Eduard Nazarski, directeur Amnesty International afdeling Nederland: "In veel landen hoor je harde taal tegen mensen die anders zijn, die het niet eens zijn met de regering, tegen vluchtelingen", zegt Nazarski bij De Ochtend op NPO Radio 1.

"Je ziet ook steeds meer een wij-tegen-zij-retoriek. Het lijkt wel of die repressieve regimes van elkaar leren en zorgen voor een domino-effect, dat baart mij zorgen. Als je dat doorvoert, dan zet je jezelf op de eerste plaats en noem je die ander minderwaardig. Vervolgens krijg je een heel scala aan mensenrechtenschendingen. Je ziet het in landen als Turkije en Rusland als mensen het niet eens zijn met de grote leider. Daar bestaat in feite geen vrije pers meer, advocaten en academici kunnen hun werk niet meer doen."

Eduard Nazarski. Bron: Twitter

Neem geen voorbeeld aan Australië

Australië wordt genoemd in het rapport om z’n vluchtelingenbeleid. Vluchtelingen worden opgesloten op het eilandje Nauru en worden vreselijk behandeld. “Ik ben bang dat Europa delen van het Australische vluchtelingenbeleid kopieert. Kijk naar wat er op de Griekse eilanden gebeurt, dat verschilt niet zo veel van Nauru. Het vluchtelingenkamp Idomeni aan de Macedonische grens is beschamend: geen wc, geen douches, geen water. Hekken dicht. Mensen zitten hopeloos vast."

"Ik werd er letterlijk niet goed van. Ik liep het platteland in, naar een idyllisch Grieks dorpje. Drie jongens van een jaar of 16 zaten op een muurtje en aten een appel. Ik vroeg hoe heten jullie? Ze zeiden Problem, Trouble en Crazy. Wat moet er van die jongens worden? Europa doet bijna niks om Griekenland te ontlasten."

De Turkijedeal

De Turkijedeal was sowieso slecht, maar de uitvoering was nog slechter. Nederland heeft centra die gepland waren, niet geopend. Het moet zo gemakkelijk zijn: een paar duizend man hier heen halen. Het is afgesproken, maar men doet het gewoon niet. Politiek Nederland wil dit niet. Waarom legt iemand niet uit waarom we dit wél moeten doen? Hebben wij het nou zó moeilijk dat we dat niet kunnen? Ik heb stellig het idee dat de politiek meer luistert naar mensen die heel hard roepen dat de grenzen dicht moeten en niet naar de mensen die compassie voelen voor migranten.”

Bekijk hier het gesprek met Eduard Nazarski:

'Spreek je uit'

Amnesty wijst in het jaarrapport ook naar Amerika en de opkomst van Trump. De organisatie noemt zijn verkiezingscampagne een voorbeeld van een wereldwijde trend die leidt tot woede en verdeeldheid. Gisteren stuurde Nazarski een brief naar de lijsttrekkers van de partijen in de kamer. Hij maakt zich zorgen over eventueel toekomstig beleid van de Amerikaanse president.

Nazarski wil dat de Nederlandse politiek zich uitspreekt en zegt in de toekomst niet te zullen meewerken aan geheime gevangenissen, geheime vluchten van terreurverdachten en martelingen.

“Er is een gerede kans dat dit gaat gebeuren in Europa. Zo ver moet je het niet laten komen. Wees alert en spreek je nu al uit. Geen luchtbases beschikbaar stellen aan de VS, geheime vluchten niet toestaan dat ze over Nederland vliegen of hier een tussenstop maken, bijvoorbeeld. Ik neem aan dat ik vandaag of morgen wel reacties krijg, anders ga ik richting Den Haag.”

Ster advertentie
Ster advertentie