Achtergrond
EO

Azarkan over achtergehouden informatie in de toeslagenaffaire: ‘Maffiapraktijken op de vrijdagmiddag’

foto: ANP, Phil Nijhuisfoto: ANP, Phil Nijhuis
  1. Nieuwschevron right
  2. Azarkan over achtergehouden informatie in de toeslagenaffaire: ‘Maffiapraktijken op de vrijdagmiddag’

Het demissionaire kabinet heeft in de toeslagenaffaire doelbewust informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. ''Maffiapraktijken op de vrijdagmiddag'', noemde fractieleider Farid Azarkan van DENK dat in Dit is de dag.

RTL Nieuws onthulde het nieuws woensdag, op basis van bronnen die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad. In het kabinet zou zijn afgesproken om kritische Kamerleden zoals CDA’er Pieter Omtzigt niet alle inlichtingen te geven waarom ze vroegen.

Azarkan noemt het achterhouden van informatie onthutsend: "Nu blijkt dat het gewoon een strategie was. Maffiapraktijken op de vrijdagmiddag. Over hoe je het parlement het bos in stuurt. Ik probeer slimme vragen te stellen, rapporten te lezen, te kijken hoe je opkomt voor mensen die in de verdrukking komen en dan blijken ze er een soort spel van te maken om ons tegen te werken." Hij neemt het ook op voor zijn collega-Kamerleden. "We proberen op basis van ons informatierecht, artikel 68 van de Grondwet, controle uit te oefenen. Namens het volk. En dan blijken ze daar gewoon een spelletje te spelen op de vrijdagmiddag."

Doelbewust onjuist informeren

Voormalig Kamervoorzitter en VVD’er Frans Weisglas snapt de verontwaardiging van Azarkan. "Dit gaat verder dan een kluit in het riet. Dit is het doelbewust, om politieke redenen, niet of onjuist informeren van de Kamer. Ik vind het zeer ernstig." Hij wijst ook naar een eerdere reactie van demissionair premier Rutte. "Die zei toen 'de informatiehuishouding klopt niet.' Maar daar gaat het niet om, blijkt nu. Het gaat verder dan dat."

Weisglas denkt dat Kamerleden nu hun eigen bewindspersonen serieus moeten gaan aanspreken. "Dan krijg je dat bijvoorbeeld mevrouw Sophie Hermans, waarnemend fractievoorzitter van de VVD, de moed moet hebben om op een dualistische, scherpe manier Rutte te ondervragen. En iemand van het CDA moet dat bij Hoekstra doen. En Rob Jetten moet dat bij Kaag doen. Anders komen we geen stap verder."

Rutte III-doctrine

Tegelijk probeert informateur Herman Tjeenk Willink nog altijd een nieuwe coalitie te vormen. Hij voerde dinsdag en woensdag wederom gesprekken met alle lijsttrekkers. Wat betekent dit voor die formatie? Politiek verslaggever van NRC Rik Rutten ziet dat het ook nu weer veel over Rutte gaat, maar ook de andere partijen staan er nu zwakker voor, zegt hij. “Ook zij blijken vuile handen te hebben. Waar het eerst ging over de Rutte-doctrine, lijkt het nu een beetje de Rutte III-doctrine te zijn. Iedereen in het kabinet was besmet. En het vreemde is dat dat Rutte juist goed uitkomt.”

De kabinetsformatie moet nu versneld worden, denkt Weisglas. "Even weg van de mooie inhoud van Tjeenk Willink, maar echt naar die vertrouwenskwestie. Want anders komen ze er niet uit." Hij vreest voor een aantal posities van huidige ministers. "Het wordt ook voor een aantal ministers die erbij betrokken waren moeilijker om in een nieuw kabinet terug te keren. Dus die formatie zou heel anders kunnen worden. Misschien wel in de richting van een zakenkabinet, helemaal los van de mensen die in het huidige kabinet zitten."

Ster advertentie
Ster advertentie