Achtergrond
NTRVPRO

Het taboe op abortus is nog niet verdwenen

foto: Janneke Aronsonfoto: Janneke Aronson
  1. Nieuwschevron right
  2. Het taboe op abortus is nog niet verdwenen

Op 25 februari 2021 stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het schrappen van de verplichte vijf dagen bedenktijd voordat een vrouw een abortus mag krijgen. Daarmee komt een einde aan een betuttelende wet die vrouwen mentaal onnodig belast en ze de autonomie ontneemt hun eigen bedenktijd te bepalen. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het taboe op abortus verdwenen is.

#10 - Humeurig | Twee streepjes - DOCS

Dagenlang voorbereid

Alsof ze een pubermeisje is dat niet snapt hoe een condoom werkt, in plaats een volwassen vrouw die een volwassen beslissing neemt. Zo voelt Janneke zich behandeld bij haar bezoek aan de abortuskliniek. Dat het recht op abortus ter discussie staat, dat weet ze. Sterker nog, voorafgaand aan het bezoek aan de kliniek heeft ze zich zo goed mogelijk voorbereid.

Janneke: "We komen aan bij de kliniek in Utrecht en parkeren de fietsen. Gespannen klungel ik met mijn fietsslot. Ik had me daarvoor mentaal al dagenlang voorbereid en gedrild op de mogelijke aanwezigheid van anti-abortus demonstranten."

De reactie van de arts laat nogal te wensen over

Er staat gelukkig niemand. Maar dat het juist de medewerkers van de kliniek zijn die haar het gevoel geven dat ze een domme en naïeve fout begaan heeft, dat had Janneke Aronson niet verwacht. De reactie van de arts laat sowieso nogal te wensen over.

"De arts kijkt met een schuin oog in mijn dossier als ze vraagt of ik wel weet dat ik al behoorlijk oud ben. Weet ik wel zeker dat ik het niet gewoon wil houden? Straks kan het niet meer. 31 jaar. Das al behoorlijk aan de leeftijd, nietwaar? Oud. Binnen no-time zijn mijn eitjes op."

Taboe

Na haar behandeling deelt ze haar ervaring heel bewust open en eerlijk. Hoe meer ze erover deelt, hoe meer ze erachter komt hoeveel vrouwen in haar omgeving dit ook hebben meegemaakt. Ook merkt ze dat het niet altijd goed wordt ontvangen. Sommige vrienden vermijden het woord abortus en klungelen onhandig met termen als 'dat ene' en 'dat hele gebeuren'. Zelfs als ze hun verzekert dat het voor haar geen taboe is. En toch, hoe open ze er zelf ook over is, hoe graag ze het taboe op abortus wil doorbreken, aan één iemand durft ze het niet te vertellen…

Het verhaal van Janneke Aronson Twee Streepjes is te horen in DOCS #10.

Het podcast-only programma DOCS

Luister iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden. De documentaires van DOCS zijn te horen op NPO Luister, in je favoriete podcastapp, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie