appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters

ANP
dinsdag 20 december 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Nederland werkte in Uruzgan samen met kinderverkrachters. Dat nieuws brengt het actualiteitenprogramma Brandpunt van KRO-NCRV vanavond. Tijdens de NAVO-missie ISAF werkten de Nederlanders samen met lokale machthebbers en hadden jonge jongens als bedienden en misbruikten die structureel.

Brandpuntverslaggever Bart Nijpels vertelt in De Ochtend op NPO Radio 1 dat het hier om een wijdverbreid verschijnsel in Afghanistan gaat, een oud gebruik: "Dit soort misbruik komt daar veel voor, vooral in de kringen van machtige mannen zoals politiecommandanten en krijgsheren. Vaak worden de jongens als meisjes verkleed."

Volgens Nijpels zien de Afghanen het zelf niet als pedofilie en vinden ze het misbruik ook niet in strijd met hun religieuze overtuiging. Brandpunt sprak erover met tientallen militairen van de Nederlandse missie in Afghanistan.

Bekijk hier het gesprek met Bart Nijpels in De Ochtend: 

 

Nederlandse overheid wist van misbruik

Uit de reportage van Brandpunt blijkt dat het misbruik, ondanks een verzoek daartoe door de Verenigde Naties, nauwelijks gemeld werd. Nederlandse militairen bevrijdden een jongetje op een politiepost uit handen van zijn misbruikers. Tegenover Brandpunt liet Defensie weten dat dat niet de bedoeling was. Het ministerie meldt dat: "De actie (..) ingevolge het mandaat niet was toegestaan." De Nederlanders daar werden geacht zich er niet mee te bemoeien.

Risico van wegkijken

“Het ongemoeid laten van dit soort misbruik is niet ongevaarlijk,” zegt Bart Nijpels. Het blijkt dat die slachtoffers van dat misbruik worden geronseld door Taliban om aanslagen te plegen. Dat is een risico, benadrukt hij: “Wij zitten daar nog steeds, en wij trainen daar nog steeds politiemensen.”

Brandpunt heeft de kwestie voorgelegd aan verschillende Kamerleden. “Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hierover opheldering van het ministerie van Defensie,” zegt Bart Nijpels in De Ochtend.
 
Vanavond om 21.10 uur is de Brandpunt-reportage te zien op NPO 2.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1