Achtergrond
HUMANVPRO

Rekenkamer: effect aanpak jeugddakloosheid niet na te gaan

foto: Henriette Guestfoto: Henriette Guest
  1. Nieuwschevron right
  2. Rekenkamer: effect aanpak jeugddakloosheid niet na te gaan

Gemeenten spreken niet dezelfde taal als het om zwerfjongeren gaat. Volgens Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer staat dat een succesvolle aanpak van problemen in de weg. "Je kunt een probleem pas aanpakken als je weet hoe groot het is."

Sinds 2002 schreef de Rekenkamer het ene na het andere alarmerende rapport over de groeiende groep dak- en thuisloze jongeren. Keer op keer pleitte het instituut voor betere informatie over de groep en voor een samenhangend beleid van het Rijk. Volgens collegelid Irrgang hebben Rijk en gemeenten daar ‘beperkt lering’ uit getrokken.

Rekenkamer heeft geen zicht op effect aanpak jeugddakloosheid

In Argos pleit Irrgang daarom opnieuw voor het gebruik van gemeenschappelijke definities. Zodat gemeenten en Rijk beter zicht hebben op de omvang van het probleem en gemeenten van elkaar kunnen leren. Maar ook om te weten hoeveel belastinggeld er naar de aanpak van problemen moet: ‘Om een voorbeeld te geven: er komt een miljard extra beschikbaar voor de jeugdzorg, maar de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft eigenlijk geen informatie om te bepalen of dat genoeg is, of het meer moet zijn of dat het minder kan zijn. En de gemeenten hebben dat ook niet.’

Uit een inventarisatie van Argos bleek eerder al dat gemeenten deze zwerfjongeren op verschillende manieren tellen en registreren. Ook stuurden gemeenten veelal schattingen. Een warboel aan definities en cijfers die het beeld er niet bepaald duidelijker op maakte.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Argos.

In reactie op de kritiek van Irrgang over gebrek aan een eenduidige definitie van zwerfjongeren laat het ministerie van VWS onder meer weten samen met gemeenten te werken aan het in beeld brengen van het aantal dak- en thuisloze jongeren en ook aan een proces "om de kwaliteit, volledigheid en vergelijkbaarheid van aangeleverde gegevens te verbeteren." Lees de uitgebreide reactie van het ministerie op de website van Argos.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie