Achtergrond
AVROTROS

Hoe jonge singles blijven daten tijdens de coronacrisis

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe jonge singles blijven daten tijdens de coronacrisis

De maatregelingen om de spreiding van het coronavirus in te dammen beperken ook de mogelijkheden om te daten. Toch blijven jonge singles gebruik maken van datingapps. Er worden zelfs meer berichten gewisseld dan normaal.

Opiniepeiler Joyce Boverhuis van het EenVandaag Opiniepanel en Lisa Morsman, maker van de podcast Datevermaak, vertellen erover bij Radio EenVandaag.

"Wat ik leuk vind om te zien is dat singles echt leuke ideeën verzinnen", zegt Lisa Morsmans, zelf ook single én maker van Datevermaak. "Tegelijk cocktails maken tijdens het videobellen, samen hetzelfde gerecht koken, of een quiz voorbereiden. Mensen vinden wel een manier om het daten toch door te zetten."

Van ongemakkelijk videobellen naar ouderwets kaartjes schrijven

Lisa Morsmans bespreekt met mede-podcastmakers Timo Harmelink en Lieke Malcorps haar eigen date-ervaringen en die van luisteraars. "We hadden in ons tweede seizoen eigenlijk besloten weer in het echte leven te gaan daten, maar toen gebeurde dit. Nu moeten we denk ik toch terug naar de datingapp om iemand te ontmoeten."

Toen de coronacrisis begon moest Lisa zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zij is nu aan het daten met iemand die ze nog niet in het echt heeft ontmoet. "Ik dacht: moet ik gaan videobellen? Daten is sowieso al ongemakkelijk en videobellen maakt dat alleen maar erger. Maar het is eigenlijk heel leuk. We zijn op een gegeven moment ook kaartjes gaan schrijven. Dat zijn inmiddels een soort liefdesbrieven geworden."

Intensiever gebruik datingapps

Niet alle jonge singles staan ervoor open om tijdens de coronacrisis te daten. Dit blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder 900 singles tussen de 16 en 35 jaar. Voor de crisis stonden zes op de tien jonge singles open om te daten. Dat zijn er nu vier op de tien. Dit komt vooral omdat ze elkaar niet in het echt kunnen ontmoeten.

Wel heeft de helft van de singles nog steeds een profiel op een datingsite of -app. De singles die nog aan het swipen zijn, doen dit bovendien fanatieker dan voorheen. Dit is terug te zien in cijfers van datingapp Happn. Zij zagen in de laatste vier weken een stijging van 18 procent in het aantal verstuurde berichten via de app. Uit eigen onderzoek onder Nederlandse Happn gebruikers geeft ruim 70 procent aan de crisis als kans te zien om diepere gesprekken te voeren.

'Je doet iets meer je best'

Lisa herkent zich hierin en ziet de positieve kant van het daten tijdens de coronacrisis: "Misschien is deze vorm van daten zelfs beter. Je doet iets meer je best, bent meer geïnteresseerd en je kan de tijd nemen om iemand echt te leren kennen. Veel luisteraars van onze podcast ervaren dit ook."

Wat helaas niet vervangen kan worden in deze nieuwe vormen van daten is het fysieke contact, vooral als je als single alleen woont. "Hoe fijn zou het zijn als je met iemand in huis woont en dat je dan even kan knuffelen? Uiteindelijk hebben we met Datevermaak bedacht om een vrijdagbingo te doen met iedereen die alleen thuis zat, maar dat gaat het echte fysieke contact natuurlijk niet vervangen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie