appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Chimpansee-onderzoekster Jane Goodall blijft hoopvol over Moeder Aarde

Foto: Roy Borghouts
woensdag 7 december 2016 | EO | Steven Emmens

De wereld is in een beangstigend slechte staat, zegt Jane Goodall. Het ijs smelt, bossen verdwijnen en het klimaat verandert. Toch heeft ze een hoopvolle boodschap tijdens haar bezoek aan Nederland. Je staat niet alleen als je voor het milieu kiest bij wat je wel of niet koopt. Miljoenen anderen doen het ook.

Ze werd wereldberoemd met haar documentaires over chimpansees. Jane Goodall had haar leventje mooi voor elkaar, ze schreef boeken, had een onderzoeksinstituut, een gezin. Maar in 1986 veranderde alles toen ze een conferentie bijwoonde over het lot van chimpansees in de oerwouden. Het ging zo slecht met deze apensoort, dat ze naar eigen zeggen in een klap veranderde van een wetenschapper in een activist.

Naargeestig

De activist Goodall is er niet een die je wilt overspoelen met naargeestige en deprimerende berichten over de deplorabele toestand van de natuur. De documentaires die ze nog wil maken moeten wat haar betreft altijd een hoopvolle boodschap hebben. Mensen haken af als je ze alleen maar narigheid voorschotelt, zegt ze.

Haar hoop heeft ze gevestigd op individuele keuzes die mensen maken. "Denk niet dat je alleen staat als je bij de aanschaf van spullen de milieuvriendelijkste keus maakt. Miljoenen anderen doen het ook en de grote bedrijven gaan zich daar nu al naar gedragen".

 

Jane Goodall: Ik vergeleek Trump niet met een aap, wel zijn gedrag

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1