Achtergrond

Moreel verval door de tv? Ach, dat valt reuze mee

foto: Foto: ANPfoto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moreel verval door de tv? Ach, dat valt reuze mee

[EO] Televisie kijken leidt niet tot moreel bederf of normvervaging. Integendeel. Het bevestigt juist de heersende moraal van onze samenleving.

Dat zegt communicatiewetenschapper Serena Daalmans. Zij analyseerde het Nederlandse televisieaanbod op prime time en promoveert volgende week aan de Radboud Universteit Nijmegen op haar onderzoek.

Tv wordt te vaak verbonden met moreel verval, vindt Daalmans. "De inhoud is, ongeacht het genre, juist een weerspiegeling van wat we belangrijk vinden. Er wordt veel aandacht besteed aan 'hoe het hoort’ in gezin en familieleven, orde en veiligheid, gezondheid, vriendschap en liefde. We leren meer van tv dan we denken."

Oh Oh Cherso

Voor haar onderzoek analyseerde Daalmans in meerdere studies zo’n 837 programma’s verdeeld over de verschillende zenders om in kaart te brengen hoe moraliteit verbeeld werd. Volgens de wetenschapper wordt ook in series zoals Oh Oh Cherso waarin jongeren te veel drinken of zich vulgair gedragen uiteindelijk duidelijk vermeld wat de regel of de norm is. "Je hoort dan de voice-over zeggen: 'ze betalen de prijs voor hun gedrag, was dat het nou allemaal waard'?’'

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook in Oh Oh Cherso wordt het gedrag van de deelnemers aan regels gesteld.

"Kijk ook naar Collegetour waar Willem Holleeder werd geïnterviewd. Daar was veel kritiek op omdat ze een crimineel een podium gaven. Maar als je de vraagstelling volgt, dan was die behoorlijk kritisch. Zo van: voelt u zich nooit schuldig? Vindt u dat u dat kan maken?"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook bij Holleeder in College Tour werd een duidelijke norm gesteld.


Opvallend in het onderzoek is dat in fictieve tv-series meer nadruk ligt op moraliteit dan in informatie- en entertainmentprogramma’s. Daalmans: "Het nieuws wordt heel feitelijk gepresenteerd, zonder duiding of kleuring. In de fictieve series gaat het meer over ons gedrag, en daar ontstaat discussie over." Een andere conclusie luidt dat tv-programma’s vaak vanuit het perspectief van de blanke, volwassen man worden belicht. "Vrouwen, ouderen en migranten krijgen veel minder aandacht. Daar is nog wel een wereld te winnen", vindt Daalmans.

Vanavond in Langs de Lijn En Omstreken een gesprek met Serena Daalmans, vanaf 20.30 uur op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie