Achtergrond

'Ouders blijven ongerust, dan kun je kunstgraskorrels beter vervangen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ouders blijven ongerust, dan kun je kunstgraskorrels beter vervangen'

[KRO-NCRV] De gemeente Amsterdam gaat de rubberen korrels op alle kunstgrasvelden vervangen door kokos en kurk. Op dit moment onderzoekt het RIVM de schadelijkheid van de vermalen autobanden op voetbalvelden, maar Amsterdam wacht de uitkomst daarvan niet af. "Ouders en clubs blijven ongerust, dan kun je beter vervangen", zei sportwethouder Eric van der Burg (VVD) bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Bekijk hier het gesprek met Eric van der Burg:

Het RIVM presenteert de resultaten van het onderzoek voor kerst. Intussen werkt Van der Burg aan twee verschillende plannen voor de vervanging van het rubbergranulaat. "Als het RIVM met een goed bericht komt, hebben we de tijd en kunnen we de velden regulier vervangen. Normaal gesproken eens in de tien jaar. Mocht het RIVM slecht nieuws brengen dan moeten we versneld vervangen." In het laatste geval kost dat Amsterdam 23 miljoen euro. De gemeente is eigenaar van op één na alle voetbalvelden.


Consumenten

Toxicologen die namens elf clubs en gemeenten in Nederland onderzoek hebben gedaan, oordeelden eerder deze week dat rubbergranulaat op velden wel degelijk schadelijk is voor de volksgezondheid. De korrels zouden wel aan industrie-eisen voldoen, maar niet aan normen die voor consumenten worden gesteld.

Staatssecretaris Dijksma zei daarop in de Tweede Kamer dat kinderen komend weekend gewoon kunnen voetballen, net zoals het RIVM eerder heeft gezegd.



Gevaar


"Wij volgen ook gewoon de richtlijnen van het RIVM", zegt Van der Burg. "Dat zegt dat er gewoon kan worden gesport." Sommige ouders houden hun kinderen echter liever thuis tot zeker is dat ze geen gevaar lopen. Van der Burg: "Iedereen moet zijn eigen afweging maken, maar ik vind het wel van belang dat zoveel mogelijk kinderen sporten."



Milieu

De snelheid van de vervanging van kunstgraskorrels hangt niet alleen af van de nieuwe bevindingen van het RIVM, maar ook van die van fabrikanten. "Als alle 2000 velden in Nederland moeten worden vervangen, kunnen de leveranciers dat niet aan. Daar moeten we met alle gemeenten over gaan praten. Terug naar gras kan in elk geval niet, dan hebben we veel meer ruimte nodig. Een bijkomend voordeel is dat kokos- en kurkkorrels veel beter zijn voor het milieu."

Ster advertentie
Ster advertentie