Achtergrond

'De Randstad bepaalt te veel het maatschappelijk debat'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Randstad bepaalt te veel het maatschappelijk debat'

[KRO-NCRV] "Altijd maar polariseren, altijd overal iets achter zoeken. Misschien is het een idee om vanaf heden uw ideeën gewoon binnenskamers of binnen de Randstad te houden. Stop eens met van alles iets te vinden en geen tegengeluid te dulden."

Dit fragment komt uit een ingezonden brief van Ad van Ekeren, die werd geplaatst in het Algemeen Dagblad. Hij kreeg meer dan 5000 reacties, vooral positief, en vertelde er vandaag over in Stand.nl op NPO Radio 1.

Quote

Men leest een zin, pikt daar iets uit en patsboem, vanuit die zin wordt er een mening verkondigd.

Ad van Ekeren


Dat er in Nederland niet meer naar elkaar geluisterd wordt, was voor Van Ekeren (in- en exporteur van vrachtauto’s) de grootste motivatie om de brief naar het AD te sturen. Ook hekelt hij het dat er niet meer wordt gelezen wat er staat. "Men leest een zin, pikt daar iets uit en patsboem: vanuit die zin wordt er in één keer een mening verkondigd." Die meningen gaan dan vaak over culturele verschillen, zoals Zwarte Piet.

'Minderheid wil geen rekening houden met meerderheid'

De kern van de boodschap van Van Ekeren is dat hij rekening houdt met andere culturen, maar dat andere culturen ook rekening met hem moeten houden. "Je bent in dit land gewend dat we rekening houden met de minderheid," zegt de inwoner van Leerdam. Het probleem is volgens hem dat de minderheid geen rekening meer wil houden met de meerderheid. Dat is stuitend, zegt Van Ekeren, want daardoor nemen de tegenstellingen toe.

Leven en laten leven

Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum de Balie (in Amsterdam) was blij met de ingezonden brief van Van Ekeren. "Hij is nuchter en vriendelijk en hij heeft het over wat de meeste mensen belangrijk vinden: leven en laten leven," zegt Albrecht in Stand.nl.

Ook Albrecht ziet de tegenstelling tussen de Randstad en de rest van het land. "Misschien dat de statistieken het anders laten zien, maar je ziet dat de meeste CDA-stemmers op het platteland wonen en dat de partij in Amsterdam maar één zetel in de gemeenteraad heeft."

Toch vindt Albrecht niet dat het maatschappelijk debat te veel door de Randstad wordt bepaald, omdat daar nou eenmaal het reilen en zeilen van het land wordt besproken. "In de Randstad staan de redacties van de grote kranten, daar ligt Hilversum, daar staan de ministeries en daar is het parlement."

Amsterdams kliekje

Josse de Voogd, onderzoeker geografie en politiek, herkent het beeld. "Het is een stedelijk kliekje, vooral een Amsterdams kliekje, dat relatief een veel te grote invloed heeft." Daarmee doelt De Voogd onder andere op wie er bij de talkshows mogen aanschuiven. Volgens hem moet de hoofdstad niet de rest van Nederland vertellen hoe het zit.

Kijk hier de hele uitzending terug van Stand.nl, waarin Ad van Ekeren, Paul Dekker, Yoeri Albrecht en Josse de Voogd, reageren op de stelling: 'De Randstad domineert het maatschappelijk debat te veel'. Op de website Stand.nl werd zo'n 1000 keer gestemd. 85 procent van alle stemmers is het eens met de stelling, 15 procent oneens.


Ster advertentie
Ster advertentie