Achtergrond

Zo schadelijk is alcohol tijdens de zwangerschap

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo schadelijk is alcohol tijdens de zwangerschap

[KRO-NCRV] Een glaasje alcohol tijdens het begin van de zwangerschap kan toch geen kwaad? En mijn moeder dronk gewoon door toen ze zwanger was in de jaren 70. Dat zijn veelgehoorde opmerkingen als het gaat om zwangerschap en alcohol. Maar zo onschuldig zijn die paar wijntjes niet.

Geen druppel, maar dan ook echt geen druppel alcohol tijdens de zwangerschap. Daarvoor pleit Barbara Sibbles, arts in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Maar hoe zit het dan met alcohol voordat je wéét dat je zwanger bent? En als je dan toch een keer zondigt, hoeveel kwaad kan dat nu werkelijk?

"Het heeft te maken met wanneer er gedronken is, hoeveel er in één keer gedronken is en in welk deel van de zwangerschap. Juist helemaal in het begin van de zwangerschap blijkt het brein heel gevoelig te zijn voor alcohol. Vaak is dat het moment dat je nog niet weet dat je zwanger bent", vertelt Sibbles bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Het heeft ook te maken met de gezondheid van de moeder op het moment, bijvoorbeeld de vitaminestatus. En genetische factoren spelen ook een rol."

Quote

Kinderarts Barbara Sibbles

Als je zwanger wil worden, stop dan met drinken.

Sibbles vertelt dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) kan veroorzaken. Het is echter lastig te zeggen waar de grens precies ligt. Meer dan anderhalf glas per dag en binge drinking, meer dan vier glazen op één moment, zijn in elk geval schadelijk. "Alcohol is natuurlijk een hele schadelijke stof. Als je weet dat je zwanger wil worden, stop dan met drinken en roken."

De Ochtend-verslaggever Roy Heerkens bezocht de 33-jarige Björn Kloosterman, die drie jaar geleden gediagnosticeerd werd met FAS. "Als ik in een vreemde situatie terecht kom, krijg ik soms kortsluiting en weet ik niet hoe ik me moet gedragen. Ik ben doof aan één kant en heb hele slechte ogen, sterkte -10", vertelt Björn.

De moeder van Björn is alcoholiste en drinkt nog steeds dagelijks veel. "Ze heeft sorry gezegd, maar beseft het niet, dus wat betekent die sorry?"

Foto: Björn Kloosterman

Volgens Sibbles is het lastig om FAS te diagnostiseren en te behandelen. "Het is geen vast plaatje waar kinderen last van hebben. Het zijn concentratiestoornissen, leerstoornissen en gedragsstoornissen. Er kunnen uiterlijke kenmerken zijn, maar die zijn er niet altijd. Het moet per individu uitgezocht worden en daar moet een plan voor worden gemaakt. Ik denk dat daar behoefte aan is", vertelt Sibbles.

Ook Björn vindt dat er meer begeleiding moet komen. "Als ik als kind goede begeleiding had gehad, had mijn leven er heel anders uitgezien."

Ster advertentie
Ster advertentie