Achtergrond

Mediaforum: Moeten media het racistische filmpje over Sylvana laten zien?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Moeten media het racistische filmpje over Sylvana laten zien?

[KRO-NCRV] 'Schande spreken over een racistisch filmpje, maar wel op je website zetten. Zijn de media die dat doen niet even vervolgbaar als de makers?' Deze tweet van Zuid Afrika-correspondent Bram Vermeulen zorgde voor discussie in het Mediaforum op NPO Radio 1.

Aanleiding was de ophef over een filmpje rond Sylvana Simons. Op een van de beelden is het gezicht van Simons geplakt op de lichamen van zwarte mensen, die opgehangen zijn aan een boom. Het beeld was onder meer te zien in het NOS Journaal, Nieuwsuur, de Volkskrant en op de website van RTL.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Media-adviseur Ton Verlind vindt het tonen van de beelden niet nodig. Hij pleit voor zelfregulering bij de media. Wie geïnteresseerd is in dit nieuws, vindt het toch wel op internet, is de mening van Verlind. Hij zegt dat media nu juist werken als een soort 'beeldjesversneller', door berichten van sociale media tot groot nieuws te bombarderen.

Quote

Ik wilde als luisteraar bepalen welke waarde ik moest hechten aan deze discussie

Ton Verlind

Politiek analist Kees Boonman wil die beelden wel graag zien. "Als het een absolute vorm van racisme is dan moet je mensen wel laten zien wat dat dan is. Dat is pijnlijk en hard, maar dat moet je wel doen."

In het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co was maandag een discussie te horen met de zanger van het liedje dat bij de beelden hoort. Het nummer zelf werd niet afgespeeld en dat vindt Verlind hypocriet: "Ik wilde wel even een stukje te horen zodat ik als luisteraar kon bepalen welke waarde ik moest hechten aan deze discussie."

'Onfatsoen wordt als normaal gezien'

Kees Boonman zegt dat websites als GeenStijl dingen laten zien waarvan veel mensen denken: dat doe je niet. Maar de analist constateert wel dat de studenten die hij lesgeeft het beeld hebben dat alles maar moet kunnen. Onfatsoen wordt als normaal gezien, ervaart Boonman.

Bekijk hier het Mediaforum, met daarin ook een terugblik op de documentaire over Frans Timmermans en de plannen van Omroep MAX om samen met de ChristenUnie voor eenzame ouderen op te komen.

Ster advertentie
Ster advertentie