Achtergrond

Een beetje werkstress is prima, maar pas op voor een burn-out

foto: Verslaggever Maarten Bleumers met professor Erik Scherderfoto: Verslaggever Maarten Bleumers met professor Erik Scherder
  1. Nieuwschevron right
  2. Een beetje werkstress is prima, maar pas op voor een burn-out

[KRO-NCRV] "Een burn-out is absoluut niet leuk en je gunt het niemand. Maar juist als je zo diep in de put zit, sta je wagenwijd open voor oplossingen", zegt Marina Schriek bij De Ochtend op NPO Radio 1. Ze had twee keer een burn-out en kwam pas na die tweede keer tot inzicht dat het aan haarzelf lag. Over die ervaringen schreef ze een boek: 'Gefeliciteerd met je burn-out'.

Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out. Om hier de aandacht op te vestigen organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de derde keer de Week van de Werkstress.

"Ik had een tijdje geleden ook te maken met werkstress in hoge vormen, en had ik het gevoel dat mijn hersenen werden uitgeschakeld. Soms wist ik in interviews even geen vragen meer te bedenken", vertelt NPO Radio 1-verslaggever Maarten Bleumers.

Quote

Ik dacht: ik wacht gewoon tot het over is en ga uitrusten

Marina Schriek
"Een beetje acute werkstress is prima", vertelt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie. Maar als die stress constant wordt, komen bepaalde gebieden in je hersenen onder druk te staan, zoals de hippocampus en frontale kwab. Daardoor kun je bijvoorbeeld moeite krijgen met je geheugen en planning.

'Pas de tweede keer viel het kwartje'

Marina Schriek leerde niets van de eerste burn-out. "Ik dacht: ik wacht gewoon tot het over is en ga uitrusten. En ik gaf de schuld aan mijn collega’s, mijn baas, aan allerlei omstandigheden. Maar ik keek helemaal niet naar mezelf. Pas de tweede keer kwam het besef dat ik zelf dingen anders moest doen."



Marina is voor zichzelf begonnen als burn-outspecialist. Ze helpt mensen die kampen met een burn-out. "Ik ken een vrouw die 30 jaar in het onderwijs zat, weer moest integreren na een burn-out, maar er helemaal klaar mee was. Toen werd ze door een agent ontdekt op straat en is ze modellenwerk gaan doen."

Sommige mensen gooien dus echt het roer om, maar dat is volgens Marina niet het belangrijkste. "Zorg dat je balansmomenten vindt. Maak tijd om veel buiten te zijn en om leuke dingen te doen. Maak tijd voor jezelf."

Luister hier naar de bijdrages van verslaggever Maarten Bleumers in De Ochtend:

Ster advertentie
Ster advertentie