Achtergrond

Mediaforum: 'Op redacties werken allemaal kleine Pechtolds'

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Op redacties werken allemaal kleine Pechtolds'

[KRO-NCRV] "Wij moeten toe naar een maatschappij waarin we elkaar weer aardig vinden, met respect voor elkaars standpunten," vindt programmamaakster Catherine Keyl in het Mediaforum van De Ochtend op NPO Radio 1. Ze heeft ook een idee hoe je dat kunt bereiken. "Door gewoon te luisteren, een normale taal te spreken en door je als journalist niet op een enorme hoogte te stellen."

Bekijk hier het Mediaforum met Catherine Keyl en Bert Huisjes:

De publieke omroep moet de opvattingen van 'gewone mensen' vaker laten zien en horen. Die opvatting is niet nieuw, maar weer actueel na de voor velen verrassende verkiezingswinst van Donald Trump. NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman kondigt vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant aan met de omroepen om de tafel te gaan zitten, want "de publieke omroep is niet van ons, maar van u". De kijker, lezer en luisteraar dus.

Accent

Bij Pauw kwamen de afgelopen week talloze mailtjes binnen van boze kiezers, van politiek teleurgestelden. Vrijdagavond gaf het programma drie van hen een podium, aan tafel tegenover D66-leider Alexander Pechtold. "Tenenkrommend", vindt Keyl. "Pechtold doet verschrikkelijk zijn best, maar hij heeft het accent van een hoogopgeleide. Dat stoot mensen af." Dat geldt ook voor de abstracte manier waarop hij onderwerpen ter sprake brengt, zegt Keyl. "Het werkt gewoon niet voor mensen die daarin niet zijn getraind."

De programmamaakster is het met Rijxman eens dat gewone mensen vaker aan het woord moeten komen. Zo heeft ze zelf ook altijd journalistiek bedreven. Hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL wil ook meer aandacht voor de mening van de man en vrouw in de straat. Maar hij plaatst ook een kanttekening: "Niet iedere timmerman of loodgieter kan zijn woordje goed doen in de media. Er zijn ook mensen die dat geluid vertolken. Jan Dijkgraaf doet dat bijvoorbeeld uitstekend, hij spreekt de taal van gewone mensen."

Bondig spreken

De tijdsdruk in liveprogramma's speelt ook een rol. Keyl: "De meeste mensen zijn niet getraind om bondig te spreken." Huisjes: "We moeten met de publieke omroep naar programma’s van een uur, anders worden gesprekken wel erg beperkt." Keyl: "Of je doet het niet live en knipt het terug."

Het voorstel van presentator Ghislaine Plag om achtergrondgesprekken met ontevreden burgers te organiseren op de redactie, vinden ze beiden geen optie. "Op redacties werken ook allemaal kleine Pechtolds", zegt Huisjes.

Keyl vult aan: "Redacteuren zijn heel goed opgeleid en hebben een vocabulaire dat niet dat van de marktkoopman is. Er is een enorme gap tussen wat op een redactie gebeurt en wat op straat gaande is."

Scherm

Zowel Keyl als Huisjes zien dat aan de manier waarop redacties zijn ingericht. Huisjes: "Programma's worden vooral gemaakt door mensen die van een Vinex-wijk naar Hilversum rijden en van achter hun bureau de wereld bekijken via een scherm en sociale media. Verslaggevers die wel veel op straat zijn, hebben vaak een beter besef van wat er speelt dan bureauredacteuren. Daarom haal ik ook altijd graag mensen van de regionale omroep naar WNL, want die zijn tenminste nog bij de slager geweest."

Ster advertentie
Ster advertentie