appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Actievoerders willen vluchtelingen ophalen uit Griekenland

Foto: wegaanzehalen.nl
donderdag 10 november 2016 | EO | Sven Boone

Actiegroep 'We gaan ze halen' wil de overheid dwingen om de afgesproken 4.000 vluchtelingen op te nemen die op dit moment klem zitten in Griekenland. Op woensdag 30 november rijden er meer dan 300 auto's naar Den Haag om een statement te maken. En als dat geen effect heeft, rijden de actievoerders zelf naar Griekenland om de vluchtelingen hoogstpersoonlijk op te halen.

Met de auto vluchtelingen ophalen uit Griekenland?

Actievoerder Suzan Doodeman heeft er naar eigen zeggen genoeg van om toe te kijken terwijl de Nederlandse overheid niet doet wat er is toegezegd. “Een vriendin van mij werkt voor een NGO in Griekse vluchtelingenkampen. Elke keer als ik haar spreek lijkt het erger te zijn geworden: geen wc’s, geen politietoezicht, kinderen aangevreten door ratten. En dit vindt plaats in ons eigen Europa,” vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken.

Iedereen welkom?

Ook voor actievoerder Alfard Menninga is het een uitgemaakte zaak dat er iets moet gebeuren voor de Griekse vluchtelingen. “Het is echt niet zo dat ik alle vluchtelingen naar Nederland wil halen, want dat zijn er veel te veel. Maar over de mensen waar het nu om gaat, zijn harde afspraken gemaakt. Die kunnen we dus niet in een een koud, regenachtig tentenkamp laten zitten".

‘We gaan ze halen’ hoopt dat de Nederlandse overheid na hun protest in Den Haag vliegtuigen inzet om mensen op te halen. Dat heeft er ook mee te maken dat het juridisch moeilijk ligt om  vluchtelingen met een auto door Europa te vervoeren. “Als we dat zonder goede afspraken doen, is het mensensmokkel en als je daarvoor wordt opgepakt, heb je een groot probleem.”
 
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1