appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

'Te makkelijk om complotdenken weg te zetten als de hobby van mafketels'

pexels
dinsdag 8 november 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Pim Fortuyn is vermoord door de CIA, 9/11 is een ‘inside job’ en rapper Tupac is niet dood. Dit zijn een aantal voorbeelden van complottheorieën. De veiligheidsdiensten vermoedden na de aanslag op de koninklijke familie in 2009, dat zogenoemde lone-wolves als Karst Tates ook wel eens in de kringen van complotdenkers gezocht konden worden.  

Jelle van Buuren, terrorisme-deskundige aan de Universiteit Leiden, onderzocht of complotdenkers een gevaar voor de openbare veiligheid vormen en hij komt tot de conclusie dat dit niet het geval is. Van Buuren: “Je kunt niet zeggen dat complot denken an sich tot geweld leidt of gevaarlijk is”, zegt hij bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Wie is de complotdenker?

Een profiel van de complotdenker bestaat volgens Van Buuren niet. Daarvoor is het fenomeen te wijdverbreid. “Het is te makkelijk om dit weg te zetten als een hobby van mafketels.” Wel is er volgens hem een rode draad te ontdekken. “Complotdenken heeft te maken met een sluimerend wantrouwen tegen media, politiek en instanties in het algemeen.”

Een gebeurtenis zonder directe verklaring of aanleiding is voer voor complotdenkers. Van Buuren: “Al deze factoren worden samengesmolten tot een grote complotconstructie waarbij nog maar weinig waarden wordt gehecht aan democratische instituties. Er wordt gedacht dat er een kleine groep mensen achter de schermen aan de touwtjes trekt.”

Een democratie heeft ook kritisch wantrouwen nodig.

Jelle van Buuren

Complotdenken is niet alleen maar slecht, denkt Van Buuren. “Een democratie heeft ook kritisch wantrouwen nodig. Men gelooft niet zomaar meer wat de gezagsdrager zegt.” Toch is structureel wantrouwen in instituties en in de samenleving op termijn schadelijk. “Dit kan de democratie uit elkaar doen rafelen omdat mensen tegenover elkaar komen te staan en niets en niemand meer vertrouwen.”

Bekijk hier het gesprek met Jelle van Buuren

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1