appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

De vader van Hawra Nissi werd 2 jaar geleden vermoord

Ahwazona.net
donderdag 7 november 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Op 8 november 2017 stierf een 52-jarige man voor de deur van zijn portiek in de Haagse Jan van Riebeekstraat. In die buurt - ingeklemd tussen station Den Haag Centraal en de A12 - werd Ahmad Mola Nissie slachtoffer van een politieke moord. In De Nieuws BV vertelt zijn dochter over haar vader en de Ahwazi.

 

De vader van Hawra Nissi werd 2 jaar geleden vermoord

Nissi was een politiek activist die zijn leven wijdde aan de onafhankelijkheid van de Iraanse regio al-Ahwaz. Daar woont een etnische Arabische minderheid. Deze Ahwazi worden al decennialang gediscrimineerd, schrijft Amnesty International. Ook zijn ze slachtoffer van willekeurige arrestaties.

Ahmad Mola Nissi richtte in 1999 de verzetsbeweging ASMLA op: de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Het is zeker niet de eerste of enige organisatie die strijdt voor onafhankelijkheid. Naast Ahwazi die vreedzaam protesteren, zijn er onafhankelijkheidsstrijders die de gewapende strijd niet schuwen en aanslagen plegen waarbij ook burgers om het leven komen.

'Activisten worden gezien als terroristen'

In De Nieuws BV vertelt Hawra, een van de dochters van Nissi, over haar vader. "Hij was lief en zorgzaam, maakte altijd tijd voor zijn familie en vrienden. Mijn vader voelde zich heel verantwoordelijk tegenover zijn vrienden die in Iran werden geëxecuteerd, tegenover hun kinderen en families."

Ze vertelt dat in 2005 een opstand uitbrak in al-Ahwaz en dat die met harde hand werd neergeslagen. "Alle activisten die zich inzetten voor de onafhankelijkheid worden als terroristen gezien door het regime of zij nou betrokken zijn bij de gewapende strijd of niet. Er is simpelweg geen ruimte voor discussie of dialoog over onafhankelijkheid."

Nederlands staatsburger

Na de arrestatie en executie van een aantal vrienden vlucht Nissi naar het buitenland. In 2006 wordt hij door de Nederlandse regering uitgenodigd en hoeft daarom niet door de gebruikelijke asielprocedure. Nissi's gezin arriveert een jaar later. Nissi wordt Nederlands staatsburger en blijft zich tot zijn dood hartstochtelijk inzetten voor zijn droom: een onafhankelijk al-Ahwaz.

"Eerst bouwde hij de ASMLA opnieuw op", vertelt Hawra. "In Nederland en andere Europese landen werden conferenties en demonstraties georganiseerd om aandacht te vragen voor het conflict in al-Ahwaz. Hij was ook regelmatig te zien op de Arabische tv."

Aanwijzingen betrokkenheid Iran

Hawra en haar familie twijfelen er niet aan dat Ahmad Mola Nissi door Iran is geliquideerd. Hij had geen andere vijanden, beweert zijn dochter. In januari meldde de AIVD dat er "sterke aanwijzingen zijn" voor de betrokkenheid van Iran. Volgens Hawra voelde haar vader zich bedreigd en dacht hij dat hij gevolgd werd.

"Mijn vader deed aangiftes en meldingen bij de politie. Hij was vanaf het begin in contact met de Nederlandse autoriteiten. Ze wisten wie hij was en ze wisten van zijn achtergrond. Helaas is daar niks meegedaan. Helaas zijn we mijn vader verloren." Om andere politieke vluchtelingen en activisten te beschermen, moet Nederland meer doen, vindt Hawra.

Familie gearresteerd

Veel familieleden van Hawra wonen nog in Iran en ook zij hebben te maken met onderdrukking door het regime. Hawra vertelt dat vorige week donderdagnacht een huis van haar familie werd binnengevallen. "Drie ooms en vijf neven zijn aangehouden. Ze zijn geen activisten en niet betrokken bij demonstraties. We weten niet waarom ze zijn aangehouden en we weten niet waar ze nu zijn."

Hawra heeft het vermoeden dat het te maken heeft met de herdenking van de sterfdag van haar vader. Het zou een drukmiddel kunnen zijn van de Iraanse autoriteiten om activisten de mond te snoeren. Het werd voor Hawra Nissi juist de reden om zich uit te spreken.

De vader van Hawra Nissi werd 2 jaar geleden vermoord

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1