Achtergrond
EO

‘Stop met het hijsen van de regenboogvlag’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Stop met het hijsen van de regenboogvlag’

“Homo's en lesbiennes zijn niet zielig en moeten zelf meer doen aan hun positie. Daar hebben ze de overheid die regenboogvlaggen hijst niet voor nodig”, aldus Hilbrand Polman van het Dagblad van het Noorden. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Polman vindt de aandacht teveel. “Eind juni hadden we roze zaterdag, begin augustus de gay pride in Amsterdam en in oktober de regenboogweek waarin gemeenten en provincies de vlag hijsen. Ik vind het over de top en kan mij goed voorstellen dat mensen zoiets hebben van: het is 2019, we weten het nu wel.”

De verslaggever, die zelf openlijk homoseksueel is, vindt dat de overheid zich niet zo nadrukkelijk met de lhbti'ers moet bemoeien. “Laat ons lekker ons ding doen." Volgens Polman weten gewone mensen niet eens wat er met de vlag bedoeld wordt. “Zij weten niet waar de afkorting lhbti voor staat.”

Den Haag

Een van de gemeentes waar onlangs de regenboogvlag de lucht in ging, is Den Haag. Wethouder Bert van Alphen is daar trots op. “Wij laten ermee zien dat het niet uitmaakt wat voor geaardheid je hebt. Bij deze overheid ben je veilig en mag je ervoor uitkomen. Het is ook een eindstadium: De homo’s hebben lange tijd hiervoor geknokt. Ze hebben de vlag nodig.”

Presentator Sipke Jan Bousema zag de vlag wapperen op een kerk in Amsterdam op coming out day. Voor hem is dat belangrijk, omdat hij op die manier weet dat hij geaccepteerd wordt. “Ik ben welkom in deze gemeenschap, denk ik dan. Maar ik kom zelf uit Friesland, de enige niet-regenboogprovincie van Nederland. En dat raakt mij als Fries en homo.”

Zelfmoord

Volgens Bousema moeten overheden de vlag hijsen om veiligheid te creëren voor lhbti’ers. “Alleen in Noord-Nederland heeft het discriminatiemeldpunt al 131 meldingen gekregen over discriminatie. En op de hogeschool waar ik werk hebben in twee jaar tijd drie jongeren zelfmoord gepleegd vanwege hun geaardheid. Dan kan je niet zeggen, laat ze hun eigen boontjes doppen. Nee, dan is het superfijn als de overheid met de vlag laat zien: je bent welkom.”

'Stop met het hijsen van de regenboogvlag'

Worstel je met suïcidale gedachten? Praat er dan over. Telefoonnummer 0900-0113 of www.113.nl

Ster advertentie
Ster advertentie