appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

'De eindigheid van het leven is een van de mooiste geschenken ooit'

Pixabay
woensdag 2 november 2016 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Vandaag is het Allerzielen, een dag waarop veel mensen stilstaan bij de dood en bij degenen die ze verloren zijn. Psychiater en filosoof Damiaan Denys vindt dat we in Nederland op een verkeerde manier naar de dood kijken. De angst voor de dood is niet logisch, vindt hij. Verslag van een filosofisch gesprek op NPO Radio 1 tussen De Ochtend-presentator Carl-Johan de Zwart en hoogleraar en afdelingshoofd psychiatrie van het AMC Damiaan Denys. Over de dood, het leven, onze neiging tot controle en de vraag wat een voltooid leven is.

'Ik begrijp niet dat mensen bang zijn voor de dood’

Damiaan Denys


Carl-Johan de Zwart: U kunt niet begrijpen dat mensen bang zijn voor de dood?
Damiaan Denys: "Nee. De dood is de afwezigheid van leven en volgens mij zit daar een misverstand. Mensen denken dat ze aanwezig zijn bij hun eigen dood, maar dat kan natuurlijk niet. De dood kan niet gedacht worden." 
 
Ik ben zelf wel heel erg bang om dood te gaan, dat het definitief voorbij is.
"Veel mensen zijn bang voor het verlies van de waardevolheid van het leven. De dood is iets anders, het is een finaal einde. Voor de dood kun je niet bang zijn. Maar u zegt bang te zijn dat u zelf als persoon verloren gaat. Dat wat u bereikt en doet, ook voor andere mensen verloren gaat. Dat kan ik wel begrijpen, maar dat is eigenlijk angst voor het leven."
 
De angst zit hem erin dat het leven na de dood niet meer terug komt.
"De eindigheid van het leven is een van de mooiste geschenken die wij ooit gekregen hebben. Stel je voor dat we 8000 jaar leven, wat zou je dan gaan doen? Alles wordt betekenisloos. Het leven is zo waardevol door het tijdelijke karakter en omdat het zeldzaam is."
 
Kijken wij op een verkeerde manier naar de dood?
"In onze samenleving vinden we dat we de dood moeten controleren. Het debat over zelfmoord, euthanasie en een voltooid leven geeft ons een mensbeeld waarmee we zelf willen bepalen wanneer wij sterven. Wij geloven heel sterk in de maakbaarheid van ons leven, maar ook de maakbaarheid van de dood. Dat is een enorm disrespect voor het leven."

Gelooft u dat een voltooid leven bestaat?
"Dit is typisch zo’n exponent van onze controlemaatschappij. Een voltooid leven bestaat natuurlijk niet. Het leven is voltooid wanneer het afgelopen is en dat moeten wij niet zelf bepalen. Het leven hebben we niet gekozen, het leven hebben we gekregen. Wij kunnen in onze samenleving niet meer omgaan met iets dat ons overstijgt."  

Wat is uw advies?
"Om het te accepteren zoals het komt. Wij hebben de controle van ons leven tot een deugd verheven. Wij vinden het leven pas waardevol als we in staat zijn het te controleren. Maar het leven is eigenlijk een prachtige film, omdat we niet weten wanneer de dood komt en hoe die komt."

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1