Achtergrond

Trump's oorlog tegen de media

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump's oorlog tegen de media

De Amerikaanse verkiezingen worden gekenmerkt door schandalen, beledigingen en bovenal de vuile toon van het debat. Trump heeft ondertussen de media gebombardeerd tot vijand. Journalisten zitten nu in de bizarre positie dat ze zich moeten verdedigen tegen een presidentskandidaat.

In de race naar het Witte Huis is alles geoorloofd. De kampen van beide presidentskandidaten gooien met modder en proberen elkaar het leven zuur te maken. Hillary Clinton krijgt het zwaar te verduren nadat zij op een onveilige server staatsgevoelige informatie heeft gemaild. Trump op zijn beurt verkeert in zwaar weer omdat hij zich vrouwonvriendelijk uitliet in de beruchte 'Grab ‘em by the pussy' tape.

'Pussy tape'

David Fahrenthold verslaat de verkiezingscampagne voor de Washington Post. Een paar weken geleden kreeg hij, uit het niets, een videoband opgestuurd. De toen 59-jarige Trump zegt daarin dat je als beroemdheid met vrouwen kan doen wat je wil. “Het was uitzonderlijk. De Amerikanen waren ontsteld en er schoot een golf van verontwaardiging door het Republikeinse kamp. "This was big", zegt Fahrenthold. De tape zou weleens de ‘October surprise’ kunnen worden. Traditioneel een doorslaggevend moment in de laatste weken voor de verkiezingen.

'1 miljard verlies'

De New York Times onthulde dat Trump sinds 1995 geen cent aan inkomstenbelasting heeft betaald. Onderzoeksjournalist Susan Craig kreeg de belastingaangifte uit dat jaar plotseling in haar postvakje. Ze ontdekte dat Trump een verlies had opgegeven van bijna een miljard dollar. "Op deze manier kon hij gebruik maken van een constructie waardoor hij geen belasting hoefde af te staan", vertelt Craig. Na deze onthulling gaf Trump dat ook toe.

Volgens David Graham van The Atlantic ziet 'The Donald' de media nu als zijn grootste vijand. "Hij scheldt net zo hard op Hillary Clinton als op journalisten. Dit zijn de ergste verkiezingen die we ooit hebben meegemaakt. We moeten ons opeens verdedigen tegen een presidentskandidaat."

Zondagavond was in Reporter Radio op NPO Radio 1 aandacht voor dit onderwerp, met Max Westerman als analist. Ook waren er reportages met Amerikaanse journalisten die de belangrijkste schandalen hebben blootgelegd. Luister hier de uitzending terug:

Ster advertentie
Ster advertentie