Achtergrond
KRO-NCRV

'Ouders gemakzuchtig over schermgebruik kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ouders gemakzuchtig over schermgebruik kinderen'

Tieners vinden dat ze veel te veel met hun telefoon, tablet of laptop bezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd. "Ouders zijn toch wat gemakzuchtig", zegt puberexpert Marina van der Wal in Spraakmakers.

Quote

We moeten onze ogen niet sluiten voor de negatieve kanten van schermgebruik

Puberexpert Marina van der Wal

Ook komt in het onderzoek naar voren dat bijna 7 van de 10 tieners het jammer vinden dat buitenspelen steeds zeldzamer wordt. Al vinden ouders het soms wel makkelijk dat hun kroost zich vermaakt met telefoons, tablets of laptops, zegt puberexpert Marina van der Wal. "Als je weet dat ze op de bank Netflixen, zijn ze niet buiten aan het hangen."

Maar, vervolgt Van der Wal, "we moeten onze ogen niet sluiten voor de negatieve kanten op fysiek, medisch en sociaal gebied".

Mopperen

Dat tieners zelf aangeven dat ze zich zorgen maken over hun schermgebruik, stemt Van der Wal optimistisch. Ook geven jongeren aan dat ze behoefte hebben aan grenzen om hun schermgebruik in te dammen. "Het is heerlijk als je op school kunt klagen dat je iets niet gezien hebt, omdat het niet mocht van je ouders."

Volgens Van der Wal is dat een "stuk prettiger" dan toegeven dat je al te lang naar het scherm hebt zitten turen. "Laten we als ouders dus stevig zijn, ook als kinderen gaan mopperen."

Stand.nl: Het overmatig schermgebruik ontwricht deze generatie jongeren

Ster advertentie
Ster advertentie