Achtergrond

Toerisme op IJsland is booming, maar dat heeft een keerzijde

foto: Martijn Grimmiusfoto: Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Toerisme op IJsland is booming, maar dat heeft een keerzijde

[KRO-NCRV] IJsland: wie is er nog niet geweest? In 2003 kwamen er nog zo’n 300.000 toeristen, maar tegenwoordig bezoeken jaarlijks bijna 2 miljoen mensen het eiland van de geisers, fjorden en watervallen. Dat is goed voor de IJslandse economie, maar het heeft ook een keerzijde. NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius nam een kijkje op dit drukke eiland.

De toeristenindustrie is belangrijk voor IJsland. Toen het land een aantal jaren geleden in een economische crisis zat en de koers van de lokale munt laag lag, werd IJsland een relatief goedkope en aantrekkelijke bestemming.

De toeristen hebben het land in zekere zin zelfs uit de economische crisis getrokken, vertelt minister van Industrie en Toerisme Ragnheiður Elín Árnadóttir. Het is sinds kort zelfs de belangrijkste motor voor de IJslandse economie, belangrijker dan de vis- en energieindustrie.

Behoefte doen bij particulieren

Meer toerisme betekent meer winkels voor toeristen en meer omzet, maar tegelijkertijd zijn de huizen in de binnenstad van Reykjavik voor veel mensen onbetaalbaar geworden. Ook de infrastructuur is op veel plekken nog niet berekend op bijna twee miljoen toeristen per jaar.

Eén van de meest verkochte verkeersborden op IJsland toont het silhouet van een persoon die aan het poepen is, omlijnd en doorkruist met een rode streep. Vanwege een tekort aan sanitaire voorzieningen doen mensen noodgedwongen hun behoefte op grond van particulieren.

Dit is iets dat op alle toeristische plekken in de wereld gebeurt, volgens de minister. Volgens haar wordt van alles gedaan om de grote stroom toeristen in goede banen te leiden. Met verschillende partijen uit de toeristensector is een masterplan gemaakt waarin een aantal doelen is gesteld voor de komende vijf jaar.

Quote

Er moet weer even pas op de plaats gemaakt worden

Edwin Zanen, Nederlander in IJsland

De Nederlander Edwin Zanen woont al zo’n 14 jaar op IJsland en werkt in de toeristensector. Hij heeft niet zoveel vertrouwen in de plannen van de minister. Hij ziet de winkels in het centrum van Reykjavik langzaam veranderen in toeristenshops en merkt op dat in de IJslandse hoofdstad in sneltreinvaart allerlei hotels uit de grond worden gestampt.

Volgens hem is het vooral de markt die het toerisme reguleert en niet de regering. "Als er op dit moment nog niet eens voldoende toiletten zijn bij de grote toeristische attracties buiten Reykjavik, waar hebben we het dan over?"

Er wordt wel gewaarschuwd dat de groei van het toerisme op IJsland te snel gaat. Zanen: "Er moet na deze enorme berg weer een dalletje komen. We moeten even pas op de plaats maken, om tot bezinning te komen van wat er hier gebeurt."

Bekijk hier de reportage

Ster advertentie
Ster advertentie