Achtergrond

Een vaste dag voor seks, is dat een goed plan?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een vaste dag voor seks, is dat een goed plan?

[KRO-NCRV] Door onze drukke levens staat de liefde onder druk. De Belgische overheid wil zelfs dat donderdag de nationale date-dag (lees: seksdag) wordt. NPO Radio 1-verslaggever Marcel Dekker zocht voor De Ochtend uit hoe het staat met de liefde en intimiteit in Nederlandse relaties. Zou de overheid zich hier ook actief moeten bemoeien voor meer ‘amour’ in relaties?

"Volslagen onzin," zegt Corine Koole. Zij interviewt al vijftien jaar Nederlanders over liefde en lust en weet misschien wel het meeste over Nederlanders en de liefde. Ze herkent dat tijd voor elkaar en intimiteit in moderne relaties onder druk staan. "Het gezin is meer dan ooit een fabriek die er op gericht is de kinderen op tijd naar school te krijgen. Intimiteit komt op de laatste plaats."

Toch lijkt het haar niet wijs dat de overheid zich hiermee bemoeit. "Alsof wij ons daar iets van aantrekken. Mensen bewust maken dat ze tijd voor elkaar moeten uittrekken kan wel. Want die tijd is er altijd, men neemt het gewoon niet. Je kijkt ook tv en leest de krant, een seksuoloog zijn tegen me: je kan in die tijd ook lekker bloot tegen elkaar gaan liggen."



Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt het goed dat de Belgen relaties op de (politieke) agenda zetten: "82 procent van de jonge ouders komen in zwaar weer nadat ze kinderen hebben gekregen. Het gaat niet alleen over seks, maar ook over tijd hebben voor elkaar."

Volgens Voordewind is het de taak van de overheid om aandacht te hebben voor stabiele relaties omdat echtscheidingen erg kwalijke gevolgen hebben. Toch spant Voordewind zich vooral in voor een stabiel gezin. Donderdag seksdag? "Dat moeten mensen in de slaapkamer maar uitzoeken."
Ster advertentie
Ster advertentie