appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Iedereen met pensioen na 45 jaar werk: 'Goed idee, maar onhaalbaar'

ANP
vrijdag 16 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Allemaal even lang werken, ongeacht je opleidingsniveau en je beroep. Dat is het voorstel van hoogleraar pensioenrecht Herman Kappelle. "Theoretisch gezien moet ik me erbij aansluiten, het is een goed idee. Maar het is administratief en financieel niet haalbaar", zegt Anna Grebenchtchikova, wiskundige en pensioendeskundige. 

Stand.nl: Iedereen moet na 45 jaar werken met pensioen kunnen

Het voorstel van Kappelle volgt op een rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat het verschil in levensverwachting tussen lager- en hoger opgeleiden steeds groter wordt. Ook blijven hoger opgeleiden zes jaar langer gezond. Lager opgeleiden kunnen dus minder lang van hun oude dag genieten.

Kosten

"Ik zou willen dat het kon", zegt Grebenchtchikova over het voorstel van Kappelle. "Maar de maatregel zou meer geld kosten dan de huidige afspraken in Nederland omtrent pensioen." En nu al wordt er gesproken over kortingen. Eerder vandaag kwam naar buiten dat de dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen in Nederland, ABP en PFZW, onder de kritische grens van 95 procent zijn gezakt.

De pensioenpremie omhoog gooien is volgens Grebenchtchikova niet de oplossing. Er zijn simpelweg te weinig jongeren naar verhouding tot ouderen. "Het premiestuur is bot, zoals we dan zeggen."

Daarbij is er een vorm van arbeidsmarktdiscriminatie die bij deze maatregel nog sterker voelbaar zou worden. Lager opgeleiden beginnen over het algemeen op jongere leeftijd met werken en krijgen dan te maken met het jeugdminimumloon. "Dat drukt het pensioen enorm. Vroeger bouwde je zelfs tot je 23e geen pensioen op. Als je dan op je 15e bijvoorbeeld begint, heb je een pensioengat van acht jaar."

Stand.nl: Iedereen moet na 45 jaar werken met pensioen kunnen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1