appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe krijgen 'we' een inclusieve kerk? 'Hetero's zijn nu aan zet'

EO
woensdag 31 juli 2019 | NOS | Redactie

Hoe is het voor LHBT'ers om op te groeien in een kerk waar mensen denken dat niemand 'er een is' en waar 'homo' niet meer is dan een grap of scheldwoord? Die vraag stelt programmamaker Marnix Haak in de documentaire Ik ben er geen, ik ken er geen

Voor de documentaire ging hij op pad met Frans Blokhuis, homo en zoon van een dominee. Zowel Haak als Blokhuis zijn opgegroeid in een gelovig milieu, waar niet of nauwelijks over homoseksualiteit wordt gepraat. "Door dat ongemak wilde ik hier een documentaire over maken", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

'Ik ben er geen, ik ken er geen'

Ook binnen de geloofsgemeenschap van Blokhuis ging het nooit over homoseksualiteit. Hij schrok toen hij ontdekte dat hij op jongens viel. "Je gevoelens kan je niet ontkennen, maar ik dacht wel meteen: ik heb een probleem en dit mag niemand weten." 

In de kerk van Blokhuis was nog niemand anders uit de kast gekomen. "Achteraf weet ik het wel van een paar mensen. En die vonden mij leuk. Dan denk ik: zonde dat we elkaar zijn misgelopen."

Inclusieve kerk 

Haak spreekt in de documentaire ook met jongeren die hebben geworsteld met hun geaardheid. Sommigen van hen hebben de kerk verlaten. Ook Blokhuis heeft dat gedaan. "Dat heeft niet alleen met mijn geaardheid te maken. Ik ging überhaupt door een proces."

Haak zelf gaat nog wel naar de kerk. "Verhalen van jongeren die niet meer naar de kerk gaan, raakten me heel erg. Vooral omdat jongeren op oneerlijke manier worden gepusht om een keuze te maken. Terwijl dat in mijn ogen nergens voor nodig is." Hij voegt toe: Een inclusieve kerk zou prachtig zijn. Daar is de kerk zelf ook bij gebaat."

Wat de oplossing is volgens Haak? "De hetero's zijn nu aan zet", meent hij. "We weten allemaal dat lhbt'ers het moeilijk hebben binnen een gelovig milieu en er wordt vaker over gepraat dan vroeger. Maar als we echt iets willen veranderen, moet die grote heteroseksuele massa actief worden."

De documentaire wordt vanavond om 22:00 uitgezonden bij EO op NPO 3.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1