Achtergrond

Gratis biertje in de kroeg? Een verkeerd signaal, vindt de PvdA

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gratis biertje in de kroeg? Een verkeerd signaal, vindt de PvdA

[KRO-NCRV] Via een app sparen voor ‘biertegoed’ zodat je een gratis pilsje in de kroeg kunt verdienen. Sinds een paar weken kan dit als je in de supermarkt een krat Heineken koopt. Maar als het aan Tweede Kamerlid Marith Volp van de PvdA ligt, komt er snel een eind aan.

"Ik heb vragen gesteld over de app, omdat het stimuleert om nog een extra biertje te nemen. Gratis biertjes weggeven is een verkeerd signaal", zegt Volp bij De Ochtend op NPO Radio 1. Volgens haar past de app niet in het beleid van de overheid om verstandig alcoholgebruik te stimuleren. Ze wil opheldering van Martin van Rijn, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

'Tandje erbij'

Als het gaat om marketing zijn bierfabrikanten gebonden aan de alcoholwet. Zo mogen er vroeg op de dag geen alcoholreclames worden uitgezonden en die reclames mogen niet gericht zijn op kinderen. Volp vindt dit niet genoeg. "Van mij mag er nog een tandje bij. Het onderzoek van het RIVM heeft aangetoond dat overmatig alcoholgebruik zorgt voor grote maatschappelijke problemen. Dat kost ons 2,5 miljard euro per jaar."

Twee biertjes per persoon

Volp wil dat de staatssecretaris zich over deze app uitspreekt. "De alcoholwet is vrij oud en niet toegespitst op het gebruik van apps, dus het is niet helemaal duidelijk of dit nu mag of niet." Volgens Heineken is de actie niet onverantwoord, omdat er een limiet op zit van maximaal twee biertjes per persoon.

Bekijk hier het gesprek met PvdA-Kamerlid Marith Volp

Ster advertentie
Ster advertentie