Achtergrond
EO

'In de gevangenis kan je niet werken aan reintegratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de gevangenis kan je niet werken aan reintegratie'

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van Minister Dekker waarin staat dat gevangenen voortaan niet zomaar meer na het uitzitten van twee derde van hun straf vrij kunnen komen. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Op dit moment is het nog zo dat een crimineel twee derde van zijn straf uit moet zitten. Het ene deel dat dan nog over is wordt gebruikt om te re-integreren in de maatschappij. Als iemand dus bijvoorbeeld 15 jaar straf krijgt, zou die nog 10 jaar daarvan uit moeten zitten.

Met het nieuwe voorstel van Minister Dekker zou dat minstens 13 jaar worden. Ze krijgen dan nog maximaal twee jaar vervroegde invrijheidstelling. Wanneer een veroordeelde zich misdraagt, moet hij alsnog de hele straf uitzitten.

Stapsgewijs

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft zich samen met de VVD ook hard gemaakt voor deze wetswijziging. "Het is belangrijk dat mensen stapsgewijs de samenleving weer ingaan, maar dat hoeft geen zes of acht jaar te duren. In de praktijk blijkt dat de reclassering zich maar twee jaar intensief bezighoudt met iemand. Dat zou dus genoeg moeten zijn."

"En vanaf dag een moeten we in de gevangenis met de mensen aan de slag gaan. Het probleem is nu: als iemand een bewaarder mishandelt, dan komt hij of zij alsnog automatisch in vrijheid. Wij zeggen juist: kijk vanaf dag een hoe iemand zich gedraagt", aldus Van Toorenburg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populistisch voorstel

Het verbaast strafrechtadvocaat Sidney Smeets dat Van Toorenburg nu komt met dit voorstel. "De Raad voor de rechtspraak, de Raad van State en de reclassering zeggen allemaal dat het geen goed idee is. Er is meer tijd nodig om mensen die lang gestraft zijn fatsoenlijk weer in de maatschappij te krijgen. En je kan niet vanaf dag een in de gevangenis werken aan re-integratie."

In de Tweede Kamer steunt vrijwel iedereen het voorstel van het CDA en de VVD. Van Toorenburg: "Juist omdat wij bezig zijn met mensen om ze goed te laten reïntegreren. We hebben daar ook geld voor gereserveerd. Maar wat belangrijker is: we gaan ervoor zorgen dat mensen hun vrijheden intern verdienen. Slecht gedrag wordt afgestraft".

Ster advertentie
Ster advertentie