Achtergrond
BNNVARA

'Het is ontzettend vreemd om ergens te lopen waar sinds 1986 geen enkele ontwikkeling heeft plaats gevonden'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is ontzettend vreemd om ergens te lopen waar sinds 1986 geen enkele ontwikkeling heeft plaats gevonden'

33 jaar na de kernramp blijft Tsjernobyl nog steeds erg interessant. Dat blijkt ook wel uit de populariteit van de nieuwe serie Chernobyl. Kenners noemen het de beste serie van dit moment. Bioloog Edo van Uchelen en kunstenares Jessica van Dijk zijn net terug van een reis naar het gebied en delen hun ervaringen in De Nieuws BV.

Als bioloog en reisleider ging Edo van Uchelen met de eerste groep toeristen vanuit Wit-Rusland mee naar Tsjernobyl, en dat is best bijzonder. Toerisme in Tsjernobyl is niet onbekend, vanuit Oekraïne kun je makkelijk een tour boeken. Het Wit-Russische deel is echter minder bekend. Van Uchelen: ''Iedereen denkt dat die ramp zich heeft voltrokken in Oekraïne, maar de helft van het verboden gebied ligt in Wit-Rusland. Tot voor kort mocht je daar niet komen".

Quote

Het is bizar om de kracht van de natuur te zien

Edo van Uchelen

Een bizarre reis, ook op een positieve manier. ''Het is ontzettend vreemd om ergens te lopen waar sinds 1986 geen enkele ontwikkeling heeft plaats gevonden. Alles wordt met rust gelaten. Bomen groeien uit de weg, er groeien allemaal bijzondere planten en onder de stukken asfalt kun je reptielen vinden. Het is bizar om de kracht van de natuur te zien'', zegt Van Uchelen.

Het is veilig

Van Uchelen denkt dat je best een tijd in het gebied kunt blijven. Op de meeste plekken is de straling twee tot drie keer zo hoog dan normaal en volgens de bioloog is dat veilig. ''Het grote gevaar is dat veel van die deeltjes in de bodem en alle voorwerpen zitten die daar liggen. Als je radioactief bestanddelen binnen krijgt en die worden ingebouwd in je lichaam, dan is het heel gevaarlijk.'' Oftewel, je kunt niks eten en geen water drinken, dit is ook de reden waarom er niet wordt gejaagd in het gebied.

Aan het werk in Tsjernobyl

Kunstenares en fotograaf Jessica van Dijk maakte zich geen enkel moment zorgen om de straling. Wel merkte ze aan het begin dat iedereen wat angstig was. Zo mag je nergens aan zitten, je vingers niet in je mond steken en niks van de grond oppakken omdat er veel straling aan of in kan zitten.

''Van te voren is het door Edo duidelijk gemaakt dat het veilig is voor ons. We hadden wel de mogelijkheid om een geigerteller mee te nemen, maar ik heb er bewust voor gekozen om dat niet te doen, omdat ik daar aan het werk was.'' Van Dijk werkt momenteel aan een kunstproject over de dreiging van klimaatverandering en hoe mensen daarmee omgaan. De beelden voor het project maakte ze in Tsjernobyl, waarbij zes karakters laten zien hoe zij op een verschillende manier omgaan met klimaatverandering.

Dat Tsjernobyl een paradijs voor dieren, zag Van Dijk met eigen ogen. Zij en haar compagnon zagen een wolf door het dorp lopen. ''Hij was helemaal niet wild, hij was een beetje bleu. Hij was duidelijk geen mensen gewend en heeft wel een minuut naar ons staan kijken. Ik sprong een gat in de lucht daarna.''

De vijfdelige-serie Chernobyl is te zien via Ziggo.

33 jaar na de kernramp blijft Tsjernobyl interessant - met bioloog Edo van Uchelen en kunstenares Je

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie