Achtergrond

Waarom wordt er neergekeken op het mbo?

foto: 3FM Tussenuurfoto: 3FM Tussenuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wordt er neergekeken op het mbo?

[Human] Chaimae Fadis (18) volgt een opleiding aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en afgaande op de vooroordelen die ze vaak hoort, lijkt het wel alsof ze zich moet schamen voor die keuze. Hoe dat kan, zocht ze uit met presentator Rens Polman van KNOW SHIT, de YouTube-serie van 3FM Tussenuur.

"Doe jij mbo? Maar je bent toch helemaal niet dom?" Dit kreeg Desiree Hernandez (28) letterlijk te horen laatst van een collega, vertelt ze aan Rens Polman in de nieuwe KNOW SHIT. Hernandez, de landelijke ambassadeur mbo, heeft een tijdje in Amerika gewoond en gestudeerd op twee universiteiten, maar eenmaal terug in Nederland besloot ze een sociaal-pedagogische studie aan het mbo te volgen. Een beslissing die veel mensen niet volgen, omdat ze 'toch slim is'?

Dit soort vooroordelen hoort Chaimae Fadis ook best vaak als ze zegt dat ze mbo doet (en voorheen VMBO). Wanneer ze vertelt dat ze voorzitter is van Young010, de jongerenraad van Rotterdam, hoort ze niet zelden opmerkingen als: "Huh, maar jij hebt toch maar VMBO gedaan?"

Tijdens een presentatie voor schooldirecteuren kreeg ze letterlijk de vraag van een directeur of ze zich niet minder voelde omdat ze VMBO heeft gedaan.

In de melk brokkelen

Om al deze vooroordelen de kop in te drukken, ging Chaimae op onderzoek uit met Rens Polman. Om zo aan te tonen dat mbo-studenten net zo veel in de melk te brokkelen hebben als hbo- en wo-studenten. Niet zo gek als je beseft dat 55 procent van alle studerende jongeren op het mbo zit.

Daarvoor bezoeken Chaimae en Rens een opleiding robotica op een mbo in Utrecht en gaan ze op bezoek bij Bas, die na zijn vwo een mbo-studie patisserie volgde. Ook spreken ze met Desiree Hernandez, die maar wat blij is dat mbo'ers vanaf schooljaar 20/21 ook officieel bestempeld worden als studenten.

MBO'ers willen imago opvijzelen

(Nog) geen korting bij Spotify

Dat mbo'ers vanaf dan door het leven gaan als studenten is niet alleen windowdressing, overigens. Het betekent eveneens dat ze recht hebben op dezelfde voordelen als hun broeders en zusters op het hbo en wo. Want het is ronduit opmerkelijk dat alleen hbo'ers en wo'ers voordeel krijgen op bijvoorbeeld een Spotify-abonnement.

Om daarover opheldering te krijgen, zocht de redactie van Tussenuur contact met Spotify. Ze belden Spotify-mensen, spraken chatbots en mailden naar algemene e-mailadressen, maar een antwoord bleef uit. Uiteindelijk kregen ze Wilbert Mutsaers, hoofd Spotify Benelux, aan de telefoon.

Hij wilde geen officiële verklaring geven over waarom mbo'ers geen korting krijgen, maar vertelden wel dat ze 'as we speak' bezig zijn met deze kwestie. Wordt vervolgd dus.

Kijk hier KNOW SHIT:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie