Achtergrond

Spindoctor David Cameron: campagne brexit-kamp zat vol leugens en verraad

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spindoctor David Cameron: campagne brexit-kamp zat vol leugens en verraad

Craig Oliver was vijf jaar lang de spindoctor van David Cameron toen die premier van Groot-Brittannië was. Hij speelde ook een leidende rol in de campagne om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden. Volgens hem voerde het brexit-kamp een campagne met vele leugens, onderbuikgevoelens en pleegden partijgenoten van David Cameron verraad door in het brexit-kamp te gaan zitten.

Craig Oliver hield een dagboek bij tijdens de campagne en verwerkte die aantekeningen tot het boek Unleashing Demons: The Inside Story of Brexit. Een fragment:

“I sat with him (David Cameron, red.) in the back of his Jaguar on the way to a speech in 2015. He ran through the reasons for holding the referendum. I asked him if he could see the case against and he said instantly, ‘You could unleash demons of which ye know not’. Those words were prophetic. The demons were unleashed and he and his team faced betrayal, lies and political bloodletting on an epic scale.”

Onderzeeboot-campagne

Zo stapte Boris Johnson over naar het brexit-kamp en keerde zich tegen David Cameron. Omdat Johnson aangaf te twijfelen over zijn keuze lieten ze hem zijn gang gaan en brachten de twijfel niet naar buiten. De hoop was dat Johnson, een belangrijke figuur voor de brexit-campagne, zou blijven twijfelen, waar het ‘remain-kamp’ gebruik van zou kunnen maken. Dat gebeurde niet.

De Ochtend-verslaggever Maarten Bleumers sprak met Craig Oliver over zijn ervaringen. Luister naar het gesprek:

Door het brexit-kamp werden ook onwaarheden verkondigd, zegt Oliver. Zo stond er op de campagnebus te lezen dat de 350 miljoen pond die naar de EU ging beter in de gezondheidszorg gestoken zou kunnen worden. Brexit-aanhangers hebben inmiddels toegegeven dat dat niet klopte. Johnson riep ook dat de EU geen trossen bananen van meer dan twee of drie bananen toe zou staan.

Theresa May, de huidige Britse premier, voerde een onderzeeboot-campagne, zegt Oliver. Ze kwam er pas laat voor uit dat ze wilde dat GB in de Europese Unie zou blijven, maar ontliep vervolgens interviews. Een bewuste keuze, zegt Oliver, omdat ze op deze manier niemand echt tegen zich in het harnas zou jagen en ze aan het eind van de rit betere kansen op een goede positie zou hebben. Zo kon May, ondanks de brexit, premier worden.

Geruststellende Rutte

Ook premier Rutte wordt in het boek genoemd. Hij kwam langs bij Cameron en vertelde dat hij dacht dat de Britten te conservatief zouden zijn om uit de EU te stappen. Rutte had toen al in eigen land het anti-EU-sentiment ondervonden tijdens het Oekraïnereferendum.

Oliver vertelt dat de opmerking van Rutte voor Cameron en zijn team duidelijk maakte dat de optie van een brexit door Europese regeringsleiders werd onderschat.

Te lang op de economie gehamerd

De campagne van het remain-kamp van Cameron richtte zich steeds op de economie, die volgens hen na een brexit ten onder zou gaan. Oliver verwijt het zichzelf dat het remain-kamp daar te lang op bleef hameren.

De Britten bleken veel gevoeliger voor de angst voor de toestroom van immigranten als Groot-Brittannië in de EU zouden blijven, een punt van de brexit-aanhangers. Daar had Oliver geen antwoord op: het vrije verkeer van personen is nu eenmaal een voorwaarde in de Europese Unie.

Nog een fragment uit het boek:

‘My eldest daughter, Maya, wakes up and sends me a WhatsApp message:
Daddy I just heard that we left, it’s so bad I’m so annoyed but you did really well and I’m sure there’s nothing you could have done. Love you xxx’
I send her back: ‘Thanks darling. I’m ok. I love you very much. Xx’
For the first time I don’t think I’m going to stop myself crying. I walk through to the bathroom opposite the private office to take a moment.

Ster advertentie
Ster advertentie