Achtergrond

Gekidnapte Nederlander heeft begrip voor zijn ontvoerders

foto: Groenendijk na zijn vrijlating - Foto: ANPfoto: Groenendijk na zijn vrijlating - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gekidnapte Nederlander heeft begrip voor zijn ontvoerders

[EO] Jandries Groenendijk werd in 2014 ontvoerd in Nigeria toen hij een documentaire maakte over misstanden die oliemaatschappijen veroorzaken. Leden van een militie dreigden hem om te brengen. Toch heeft hij begrip voor zijn ontvoerders. "Als ik in hun schoenen stond, zou ik het waarschijnlijk ook doen."

Groenendijk werd met twee andere Nederlanders diep in de mangrove vastgehouden in een kleine hut door jonge mannen met kalasjnikovs. De Nigerianen gebruikten drugs en gedroegen zich onberekenbaar. "Een paar keer dacht ik: dit gaat niet goed aflopen. Mijn ontvoerders dachten dat wij medewerkers waren van een oliemaatschappij. Wij waren ongewenste pottenkijkers in hun ogen. Wij aten hun oliegeld op, redeneerden ze."

Dat terwijl de filmmaker juist misstanden van de oliemaatschappijen wilde vastleggen. Hij snapt de woede van de Nigerianen wel over de westerse bedrijven die olie winnen en het gebied vervuilen. "Nigeria wordt getekend door armoede en vervuiling. De mensen hebben geen geld om goed in hun levensonderhoud te voorzien. Shell laat dat liggen. Ze hebben een eigen ’task force’, een soort privé-leger die de belangen in Nigeria veilig stelt. De regering of lokale bestuurders krijgen geld toegeschoven om hun mond dicht te houden, of ze verdienen zelf aan de oliewinning."

Twee jaar verwerking

Groenendijk en de andere gevangenen werden na een week vrijgelaten. Hij heeft twee jaar nodig gehad om de ontvoering te verwerken, en schreef er een boek over: 'Het zwarte paradijs'. Hij wil de Nederlandse bevolking bewuster maken van wat er in Nigeria gaande is. "Ik ben nu met een documentaire bezig in samenwerking met de KRO-NCRV. Dit verhaal is te belangrijk om niet verteld te worden. Daarom zou ik ook wel terug willen gaan. Al kan ik dat waarschijnlijk niet verkopen aan mijn geliefden."

Diefstal

Hij verwacht weinig van de overheid of van Shell. "De Nederlandse regering weet wat daar gebeurt, maar staat het toe. We verdienen er simpelweg te veel geld mee, om zaken te willen veranderen. Ik ben sinds mijn ontvoering ook niet uitgenodigd door de overheid of door de oliemaatschappijen. Ik weet ook al wat de standaard reactie is van de Shells van deze wereld: we hebben er geen controle over. Neem het aspect van de vervuiling: dat verdedigen ze door te zeggen dat het komt door diefstal van olie door de bevolking. Maar waarom stelen ze? Omdat ze niets te eten hebben."

Ster advertentie
Ster advertentie