appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Na 50 jaar is het mooi geweest voor Elly & Rikkert

Willem de Gelder
woensdag 15 mei 2019 | EO | Willem de Gelder Twitter

Na een carrière van zo'n 50 jaar waarin ze meer dan 1000 liedjes schreven, nemen Elly & Rikkert binnenkort afscheid van het publiek. In Langs de Lijn en Omstreken kwam het duo, dat beroemd werd met De Kauwgomballenboom en later bekend werd in de christelijke bubbel, vertellen over hun lange carrière.

Elly & Rikkert over hun 50 jarige

Het verhaal van Elly (73) en Rikkert Zuiderveld (72) is bijzonder. Na begin jaren '70 als hippiekoppel een aantal hits te hebben gescoord, bekeerden ze een paar jaar later tot het christendom. Via de EO werden ze bekend in christelijk Nederland, met kinderliedjes als Een parel in Gods hand en Maak een vrolijk geluid voor de Heer.

Weerstand

Die bekering was niet zonder prijs, vertelt het duo. Een groot deel van de fans knapte af. "De teksten veranderden", vertelt Elly, "daar kregen we veel kritiek op. Onze liedjes gingen over zoeken, maar als je het gevonden hebt is het natuurlijk niet meer spannend."

Ook Rikkert ervoer weerstand toen hij ging proberen mensen over het geloof te vertellen met zijn muziek, vertelt hij. Toch snapt hij het wel: "Ik word ook niet graag benaderd door fanaten, maar we konden het gewoon niet laten. We hadden zoiets kostbaars gevonden."

Spijt van hun keuze voor Jezus heeft het koppel niet. "Het geloof was iets waar ik altijd naar verlangde, waar ik altijd naar op zoek was", aldus Rikkert.

Kauwgomballenboom

Het ging niet altijd even voorspoedig met Elly en Rikkert. Hun bekendste liedje, De Kauwgomballenboom, ontstond toen het duo een tijdje in armoede leefde. "Ik was zwanger, in de laatste maand en het ging eigenlijk niet meer, dus we stopten met werken. Toen gingen we bij de gemeente om bijstand vragen, maar we kregen het niet want we waren zelfstandigen", vertelt Elly.

Om honger te voorkomen, zochten de twee hun toevlucht tot een perenboomgaard in de buurt. Elly: "We aten allerlei soorten peren: perenmoes, gebakken peren, perentaart. Op een gegeven moment komt je dat de strot uit. Toen zag ik in die peren ineens kauwgomballen en toen was het iets leuks".

Afscheid

Komende zaterdag starten Elly & Rikkert met hun allerlaatste tour: '50 jaar mooi geweest'. Ze groeiden toe naar dat besluit, vertellen ze: "We worden een dagje ouder", zegt Elly. Het slepen met de apparatuur wordt steeds minder makkelijk, want dat doen ze nog altijd zelf. 

Afscheid van het publiek betekent nadrukkelijk geen afscheid van elkaar. Naast 50 jaar samen zingen, zijn de twee ook al 50 jaar getrouwd. "We houden nog altijd veel van elkaar", verzekeren de twee. 

Elly en Rikkert nemen afscheid na 50 jaar

Correctie melden

STER Advertentie
NPO Radio 1