appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Een handicap overwin je niet, die leer je accepteren'

Martijn Ghijsen, EO
zondag 12 mei 2019 | EO | Sven Boone

Filmmaker Mari Sanders wil af van het beeld dat je een handicap kunt overwinnen. “Een handicap overwin je niet, maar die leer je accepteren en dat is veel moeilijker.” Sanders maakte voor de EO de driedelige serie De Rolstoel Roadmovie waarin hij uitzoekt hoe het is om in Europa te leven met een handicap.  

Mari Sanders over de Rolstoel Roadmovie

De reis voert van Engeland tot Bulgarije en van Zweden tot Italië. In dat laatste land ontdekt hij dat het onderwijs voor kinderen met een beperking daar al sinds de jaren ’70 volkomen anders is ingericht dan in Nederland. “In Nederland hebben we ervoor gekozen om speciale scholen in te richten voor kinderen met een beperking. Persoonlijk vind ik dat heel jammer omdat je op die manier niet goed wordt voorbereid om deel te nemen aan de maatschappij.”
 
Het absolute dieptepunt van de reis was het bezoek aan een Grieks instituut waar kinderen werden vastgebonden en opgesloten in kooibedden. “Het is de volstrekte willekeur van het idee dat ik daar met mijn handicap had kunnen liggen als ik in dat land was geboren. Dan was ik waarschijnlijk niet ouder geworden dan een jaar of dertig, net als die mensen daar, want iedereen die iets van verzorging weet, snapt dat mensen liggend voeden heel slecht is voor de gezondheid.”
 
De hoop van Sanders is dat zijn Rolstoel Roadmovie iets doet met de manier waarop er in Nederland naar gehandicapten wordt gekeken. “Om een voorbeeld te geven. Het probleem is niet dat ik niet kan lopen, maar dat ik soms een kroeg niet in kan met mijn beperking. De oplossing is in dit geval het aanpassen van de kroeg zodat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen in de samenleving.”
 
De Rolstoel Roadmovie is op woendag 15, 22 en 29 mei om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1