Achtergrond
HUMANVPRO

Wat als je voor de wet volwassen bent, maar eigenlijk nog een kind?

foto: Joline Cramerfoto: Joline Cramer
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je voor de wet volwassen bent, maar eigenlijk nog een kind?

Vluchtelingen uit Eritrea zijn in Nederland tussen wal en schip geraakt door een foutieve registratie in het Europese registratiesysteem Eurodac. Dat blijkt uit onderzoek van Argos en Lost in Europe.

Een van hen is de 17-jarige Feven. Toen zij als 15-jarige in Italië arriveerde, schreven de Italiaanse autoriteiten haar in als volwassene. Nu is ze in Nederland en al meer dan twee jaar bezig die fout recht te zetten. Ze gaat niet naar school. Ze heeft geen recht om haar ouders te laten overkomen.

En dat allemaal omdat de Nederlandse immigratiedienst IND vasthoudt aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel, waarbij we ervan uitgaan dat informatie uit een ander Europees land betrouwbaar is.

bron: Geeske Hovingh

De politie kijkt niet goed

“Volgens de Italiaanse standaardprocedures moeten alle nieuwkomers binnen een dag worden geregistreerd. In de haast maakt de politie een verkeerde inschatting van de leeftijd, of er is geen tijd om te kijken of de opgegeven leeftijd wel overeenkomt met hoe de nieuwkomer eruitziet", vertelt Valentina Ranaldi van UNHCR.

Ranaldi is kinderbeschermingsexpert in Italië en werkte zelf een half jaar op de aankomstplekken in Sicilië. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bevestigt dat ook zij weten dat kinderen weleens als volwassene worden geregistreerd.

Bij de groep blijven

“Wat we ook zien zijn minderjarigen die in groepen met meerderjarigen reizen en graag bij die groep willen blijven. Ze geven zichzelf daarom aan als meerderjarig, want als ze minderjarig zijn dan komen ze in het kinderbeschermingssysteem terecht", aldus Karen Mets van Save the Children in Brussel.

Ook Nederlandse organisaties zetten vraagtekens bij het beleid van de IND. In de studio reageert Wil Eikelboom van de Nederlandse Vereniging voor Asieladvocaten in Argos op de bevindingen.

Argos

Argos doet journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn. Luister elke zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur naar Argos op NPO Radio 1 en volg Argos op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie