Achtergrond

Scheldwoorden in de Dikke Van Dale zijn een weerslag van de samenleving

foto: Van Dalefoto: Van Dale
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheldwoorden in de Dikke Van Dale zijn een weerslag van de samenleving

Hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke van Dale begrijpt dat op het opnemen van woorden als kut-Marokkaan en geitenneuker in het woordenboek tot kritiek leidt, maar ziet het ook als een weerslag van de samenleving waarin we leven.

Documentairemaker en columnist Abdelkarim El-Fassi maakte samen met een schrijversteam een alternatief Kinderboekenwekengeschenk, het ‘minder minder kinderboek’. In het boek gaan de hoofdpersoontjes op zoek naar Meneer Van Dale om woorden zoals ‘kut-Marokkaan’ te laten verwijderen uit het woordenboek.

Ton den Boon begrijpt dat die kinderen uit het boek dat willen, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook moet gebeuren. “Het woordenboek registreert wat in de samenleving wordt gebruikt aan taal en dat is niet altijd even leuke taal. Dat zijn ook beledigende woorden, scheldwoorden en schuttingtaal. Wij registreren de algemeen gangbare taal en daar behoren deze woorden ook toe. Ze zijn in verschillende media te vinden en alleen al het feit dat ze figureren in dit kinderboekje geeft al aan dat ze algemeen bekend zijn", aldus Den Boon in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat.

Labels

De hoofdredacteur denkt ook niet dat het opnemen van woorden als kut-Marokkaan en geitenneuker in het woordenboek, deze woorden geaccepteerd maakt. "Het is ook niet zo dat wij dan aanraden om die woorden voortaan te gaan gebruiken. Daarom geven we ook labels aan de woorden om aan te geven dat het om een scheldwoord gaat of om duidelijk te maken dat een woord beledigend of vulgair is."

Ster advertentie
Ster advertentie