appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Bij discriminatie doet de intentie er nóóit toe'

Unsplash
woensdag 17 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Het aantal meldingen van discriminatie-incidenten blijkt al jaren toe te nemen. "Dit is nog maar het topje van de ijsberg", zegt voorzitter van het College voor de Rechten van de mens Adriana van Dooijeweert. Discriminatie tussen burgers onderling wordt niet bij hen gemeld.

Adriana van Dooijeweert over jaarlijkse cijfers over discriminatie-incidenten in Nederland

Deze week verscheen de Monitor Discriminatiezaken 2018. Van Dooijeweert komt zelf in het dagelijks leven regelmatig discriminatie tegen. "Toen ik een keer eerste klasse met de trein reed, kwam er een vrouw met een hoofddoek de coupé binnen. Haar werd toen door een medepassagier gevraagd of zij wel een kaartje voor de eerste klasse had gekocht."

Van dit soort zaken wordt zelden melding gedaan. Niet alleen als je slachtoffer van discriminatie bent, maar ook als je er getuige van bent zou je volgens Van Dooijeweert melding moeten doen.

Woonwagenbewoners

Discriminatie vindt voornamelijk plaats op basis van een handicap, geslacht of ras. De woonwagenbewoners vormen een bijzondere categorie. Er is een enorme stijging van het aantal meldingen over dit onderwerp geweest het afgelopen jaar. "Wij hebben hen actiever benaderd, maar de groep is zelf ook assertiever geworden", zegt Van Dooijeweert.

De manier waarop woonwagenbewoners leven, verdient bescherming

Adriana van Dooijeweert

Woonwagenbewoners hebben het idee dat ze te maken hebben met een 'uitsterfbeleid'. "De manier waarop zij leven verdient bescherming", zegt Van Dooijeweert. "Het is zelfs in strijd met de jurisprudentie van het Europees Hof van de Rechten voor de Mens in Straatsburg. Dat betekent dat je zelfs niet mag stoppen met aanvullen van nieuwe woonwagenplekken."

'Onbewust discrimineren'

"Ik denk dat een groot aantal mensen zich er niet bewust van is hoe snel ze aan het discrimineren slaan." Van Dooijeweert denkt dat veel mensen geneigd zijn op zoek te gaan naar mensen die op hen lijken.

Soms kan dat leiden tot uitspraken, handelingen of grapjes die discriminerend zijn. "Voor discriminatie geldt altijd dat de intentie er niet toe doet. Het maakt niet uit of iemand het wel of niet zo bedoeld heeft."

Adriana van Dooijeweert over jaarlijkse cijfers over discriminatie-incidenten in Nederland

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1