appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ouders willen met stichting Syriëgangers terughalen naar Nederland

ANP
maandag 8 april 2019 | NOS | NTR | Redactie

Ouders van Syriëgangers richten een stichting op om hun kinderen en kleinkinderen naar Nederland te halen. 

De stichting, die Achterblijvers gaat heten, wordt op 17 april ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ouders van ongeveer twintig Syriëgangers hebben zich inmiddels aangesloten. Met de stichting zouden de ouders de Nederlandse staat via een juridisch proces kunnen dwingen tot repatriëring, schrijft de Volkskrant.

In Nieuws en Co hoor je iets na vijf uur een van de oprichters van deze stichting. Zijn dochter en kleinkinderen zitten in een Koerdisch gevangenenkamp voor IS-gangers.

Ouders proberen al langer om hun kinderen en kleinkinderen te repatriëren. Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt samen met de Koerdische autoriteiten of vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen naar veilig gebied kunnen worden gebracht. Eenmaal daar zouden ze zich bij een Nederlands consulaat moeten melden, zodat ze naar Nederland kunnen worden gebracht.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1